Pastor: Obezbeđena su sredstva za nastavak izgradnje Akva parka

Sa današnjim danom nastavljaju se radovi na izgradnji Akva parka na Paliću, izjavio je prilikom obilaska ovog lokaliteta Ištvan Pastor, predsednik Skupštine APV.

Kako je rekao, Vlada Republike Srbije je prošle nedelje donela Odluku o odobravanju prvih 2 miliona eura, odnosno 230 miliona dinara sa kojima će se nastaviti radovi, a u planu je da se u rebalansu budžeta u narednih nekoliko meseci izdvoji dodatnih 4 miliona eura, dok je u budžetu grada Subotice predviđeno oko milion eura. “Iz tih sredstava će biti moguće okončati sve one radove koji su započeti ili trebaju da se započnu da bi se i završili. Prema poslednjoj projekciji predviđenih radova iz januara meseca, mislim da je odgovorno tvrditi da je ovih 7 miliona eura, koliko je i do sada uloženo u ovu investiciju, dovoljno za okončanje radova na Akva parku. Očekujemo da se za šest meseci okonča sve što je neophodno, na taj način ćemo imati ugrađen ovaj prostor na 4,5 hektara, imaćemo prostor od 3,4 hiljade kvadratnih metara zatvorenog prostora, kao i otvoreni prostor koji će sadržati 4 bazena, u unutrašnjosti će biti izgrađeno 5 bazena sa spa sadržajem. Ova investicija je izuzetno neophodna i važna zbog toga što će stvoriti minimalne realne pretpostavke da Palić bude privlačna turistička destinacija tokom čitave godine”, rekao je Pastor i dodao da je to jako važno za Palić i Suboticu, ali i za čitavu državu koja raspolaže sa neverovatnim turističkim potencijalima, koji će dobiti puni sjaj samo ako dragulj koji se naziva Palić isto tako bude izgrađen i deo toga.

“Ovi radovi su počeli dosta davno, krenulo se u njih sa velikim ambicijama, ali pripremljenost i odgovornost za započinjanje radova ni izbliza nije bilo u skladu sa očekivanjima, zato smo u proteklih otprilike godinu i po dana vreme potrošili na to da ispravimo sve ono što je u prethodnom periodu kao propust učinjeno od strane onih koji su vodili investiciju. Imali smo veliki problem vezano za to što nije bila zatvorena finansijska konstrukcija za završetak radova, imali smo problema zbog toga što je bila krajnje nepotpuna projektna dokumentacija bez dozvola i niza drugih veoma trivijalnih ali izuzetno složenih i bitnih preduslova, a sve je to otklonjeno u proteklom periodu. Želim ovom prilikom da se zahvalim pre svega predsedniku Republike i njegovim saradnicima sa kojima smo veoma intenzivno radili da se ovaj današnji trenutak može dočekati”, naglasio je Pastor.

Nastavljeni su razgovori i o realizaciji projekta razvoja hotelskog kompleksa na potezu između Hotela Prezident I Muškog štranda, što bi prema Pastorovim rečima trebalo dodatno da obogati sadržaj i da Palić čini privlačnijim turistima tokom čitave godine. Govoreći o kvalitetu vode u jezeru Palić, Pastor je rekao da je situacija nepromenjena i da se i dalje ne preporučuje kupanje u jezeru i dodao da se traži rešenje da uz samo jezero izgradi bazen sa čistom vodom. “Ići ćemo na taj korak zato što će to praktično doneti jedan dodatni sadržaj preko čitave godine. Radi se i na stručnom sagledavanju generalnog tretiranja ukupne vodene površine, a ono do čega smo do sada došli, slušajući stručnjake i sagledavajući rezultate različitih projekata, to je ponavljanje jednog procesa koji je već viđen na ovom lokalitetu pre 50 godina, a to je ispuštanje vode iz korita jezera, međutim to je pravac o kojem niko od nas ne razmišlja. Mislim da treba da tražimo druga rešenja. Veliki iskorak napravljen je sa prestankom zagađivanja jezera i izgradnjom prečistača, tražićemo druga sofisticiranija rešenja koja će omogućiti očuvanje zdravlja ljudi i mogućnost korišćenja potencijala, ekonomičnost i brzinu postupka”, zaključio je Pastor.