Izvršeno prespajanje gasnog voda, bez gasa ostali samo pojedini delovi grada

Zahvaljujući angažovanju zaposlenih u JKP “Suboticagas” i izvođaču radova, za danas najavljena celodnevna obustava isporuke gasa u gradu potrajala je svega nekoliko sati. Korišćenjem određenih tehničkih rešenja koja su sprovedena ovom prilikom, prespajanje starog gasnog voda na novi izvršeno je brzo, efikasno i bezbedno.

Bez gasa su tokom prepodnevnih sati ostali samo stanovnici Palića i Velikog Radanovca, dok je snabdevanje gasom u gradu bilo redovno. Prema rečima zamenika gradonačelnika Imrea Kerna, ovaj veliki posao urađen je u cilju ubrzavanja radova na izgradnji pruge Beograd – Subotica – Budimpešta.

“Poznato je da je pre dve nedelje obavljeni razgovori sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na kojima je dogovoreno da će se ubrzati radovi na izgradnji pruge, a jedna od ključnih tačaka je bila kompleks objekata u Subotici što se smatra najkomplikovanijim, od Željezničke stanice do pristupne saobraćajnice. U okviru ovog projekta je urađeno izmeštanje novog gasovoda u dužini od nekih četiri kilometra, koji je značajan i za Suboticu, jer dobijamo praktično jedan novi bezbedni priključak na gas. Doneta je odluka da se zbog ubrzavanja radova, izvrši prespajanje onda kada nije vreme za to, a to je zimski period, a pogotovo kada su božićni praznici, međutim nismo imali drugo rešenje nego da odredimo današnji dan i da to uradimo. Zahvaljujući angažovanju izvođača radova i investitora, preduzeća Suboticagas, posao je urađen relativno kratko u odnosu na prvobitnih šest dana koliko je bilo predviđeno da se taj posao završi. U toku su ispitivanja urađene instalacije, a čim se to završi onda će potrošačima biti na raspolaganju zemni gas. Zahvalio bih se preduzeću “Suboticagas” što građani nijednog trenutka nisu ostali bez gasa”.

Iako je u saopštenju za medije protekle nedelje bilo najavljeno isključenje gasa na čitavoj teritoriji grada, to se ipak dogodilo samo na Paliću i u Velikom Radanovcu. “Nismo smeli da javimo građanima da će biti gasa, jer ukoliko se taj tehnički preduslov ne bi ispunio, onda bi građani bili još više iznenađeni što smo rekli da će biti gasa, a ustvari ga nema. Mislili smo da je bolje da se desi ova varijanta da oni budu pozitivno iznenađeni i da imaju gas. U pomenutim mesnim zajednicama imamo između dve i tri hiljade potrošača koji su ostali bez gasa, očekuje se da će oni ponovo dobiti gas u narednim satima, ali dok se ne ispune svi bezbednosni uslovi potrošači neće dobiti gas”, dodao je Kern.

“Mi se u našem preduzeću uvek trudimo da izađemo u susret svim zahtevima Ministarstva povodom ovog projekta i gledamo da ubrzamo sve radnje koje su vezane za to. Sa druge strane mi smo javno preduzeće koje je u službi građana i cenjenih potrošača i naš jedini zadatak je da obezbedimo kontinuirano snabdevanje gasom što danas za stanovnike Velikog Radanovca i Palića nismo mogli omogućiti. Mi smo prvenstveno krenuli sa bezbednosnim uslovima i tehničkim ispitivanjima, ja se zahvaljujem izvođaču koji je na profesionalan način odradio zadatke, a pre svega tehničkoj podršci u našem preduzeću, tehničarima i inženjerima koji su od jutros u tri sata bili na terenu i zahvaljujući njihovom iznalaženju tehničke podrške, zatvaranjem sektorskih ventila po gradovima i bezbednosti koja bi garantovala bezbedno prespajanje i snabdevanje drugog dela grada, došlo je do prespajanja gasnog voda na novu instalaciju”, rekla je Timea Horvat, direktorica JKP “Suboticagas”.