GU “Autizam” se okreće socijalnom preduzetništvu

Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom je putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam dobilo 739 hiljada dinara, za sprovođenje projekta “Razvojni centar za sticanje životnih veština osoba sa invaliditetom grada Subotice”. U okviru projekta će putem Javnih radova u naredna četiri meseca biti angažovano pet lica, koja će raditi sa štićenicima udruženja u sklopu aktivnosti “Aktivan letnji raspust”, gde će polaznici imati priliku da pokažu svoje veštine u cilju pokretanja socijalnog preduzetništva.

“Kada se bavite osobama sa invaliditetom, morate da znate njihove sposobnosti, šta oni ustvari mogu, koliko mogu i da li imaju mogućnosti da urade to nešto što bi mi na neko tržište plasirali i to nema vrednost kada je u sistemu, nego ima veći značaj. Mi u udruženju imamo zaposlene osobe sa invaliditetom i postojimo 10 godina. “Kuća iza duge” je otvorena za čitavu Srbiju, gde će roditelji moći ovde da borave besplatno, napravićemo kutak gde mogu da se prijave, da borave nekoliko dana i na taj način će u tom socijalnom preduzetništvu i oni biti uključeni i videti šta ustvari njihova deca mogu. Mislim da su osobe sa invaliditetom zaslužile da budu uključene u društvenu zajednicu, da rade i da doprinose”, istakla je predsednica udruženja “Autizam” Suzana Skenderović.

Grad Subotica svake godine podržava rad udruženja putem konkursa iz oblasti društvenog i humanitarnog rada i kulture, a ove godine iz budžeta je izdvojeno ukupno 830 hiljada dinara, što je više u odnosu na 2021. godinu, kada je taj iznos bio 610 hiljada dinara, istakao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu. “Ove godine iz oblasti društvenog i humanitarnog rada opredelili smo ukupno 550 hiljada dinara za dva projekta i programa i realizaciju aktivnosti u udruženju, a iz projekata vezanih za kulturu ukupno 280 hiljada dinara. Razlog za to je što smo mi u 2022. godini za projekte iz društveno – humanitarnog rada izdvojili 15 miliona dinara, što je mnogo više u odnosu na ranije, gde su sve 62 prijave i odobrene. Za nas je značajno svako udruženje, svaka aktivnost i sa zadovoljstvom pružamo podršku našim organizacijama i udruženjima”.

Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam brine o svim građanima Autonomne pokrajine Vojvodine i ideja upravo jeste da iz Subotice krene socijalno preduzetništvo, istakao je pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević. “Novi Zakon o socijalnom preduzetništvu upravo postavlja temelje za taj rad i mi smo putem ovog konkursa podršku udruženjima dali u ukupnom iznosu od 5 miliona dinara za javne radove, a ukupno više od 70 miliona dinara za oblast zapošljavanja, što je duplo više nego prošle godine. Do kraja godine raspisaćemo po prvi put Konkurs u oblasti socijalnog preduzetništva koji će u vrednosti od 5 miliona dinara imati za cilj da podrži udruženja koja se bave istim i hoće na zakonski način da ga urede”.

U planu je da Udruženje “Autizam” učestvuje na Sajmu turizma, koji će se krajem novembra održati u Novom Sadu, gde će predstaviti svoje proizvode koje su korisnici napravili tokom letnjih meseci.