U ponedeljak, 13. novembra počinje protest poljoprivrednika bez blokade grada

U ponedeljak, 13. novembra u jutarnjim satima počeće protest poljoprivrednika na celoj teritoriji Republike Srbije.

Proteste su inicirali Inicijativa za opstanak poljoprivrednika, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac a za Subotica danas Marko Gabrić, poljoprivrednik iz Starog Žednika kaže da će okupljanje poljoprivrednika početi kod Radine kafane u 11 sati.

Imamo zahteve koji do sada nisu ispunjeni a to je uređenje tržišta i robnih berzi, odvodnjavanje kao i cena plavog dizela na pumpama bez akcize sa PDV-om. To je bila priča u sporazumu koji je potpisan ali nije ispunjeno. Oni su platili 9000 po hektaru, stočarima što su tražili ali ovo nije ispunjeno, kaže Gabrić i dodaje da će se prilikom susreta poljoprivrednici odlučiti za eventualne blokade puteva ali da grad ovoga puta neće blokirati.

Poljoprivrednici, seljaci… nisu dovedeni na rub egzistencije već u ovom momentu već padaju sa litice! Seljaci u ovoj zemlji ne decenijama nego generacijama unazad su čuvari mira u svakom pogledu a posebno socijalnog mira. Sve što se traži traži se po uzoru na razvijene zemlje koje ni blizu nemaju agrarni potencijal kao Srbija a daleko su ispred nas. Selo je ponižavano i unazađivano generacijama unazad! Ćutke se sa mukom gledalo kako deca napuštaju ognjišta odlaskom u gradove i još gore u inostranstvo. Došla je na red generacija koja smatra kao moralnu obavezu da to zaustavi i ne samo to nego da selo napravi ne samo prihvatljivim nego preporučljivim mestom za život u ovoj zemlji.

Mi ne tržimo ništa samo da možemo da živimo od svog rada po principu radi više imaćeš više , kako smo i vaspitavani. Mi nemamo nikakve političke ambicije, političari nek se bore za vlast mi se borimo za opstanak i bolje sutra. Jednostavno nemamo kud u dobroj proizvodnoj godini mi smo saterani uza zid dugovima. Da će se ovo desiti ukazivali smo više od godinu i po dana. Sluha od nedavno još i ima ali najminimalnijeg i nedovoljnog! Obradivo poljoprivredno zemljište je resurs koji se u apsolutnom procentu nalazi u privatnom posedu državljana Srbije i to moramo sačuvati!

Tražimo, od pre svega, vas građana RAZUMEVANJE. Od ostalih gore navedenih korektan odnos, stoji u obrazloženju protesta.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *