Za pregovore o zahtevima iz maja – mesta nema

U ponedeljak u jutarnjim satima počeli su protesti poljoprivrednika na celoj teritoriji Republike Srbije a tačno u podne počela je i protestna vožnja Žedničkim putem u kojem je učestvovalo 80 poljoprivrednika.

Plavog dizela mora biti na svakoj pumpi da možemo da tankujemo sa umanjenjem jer ljudi nemaju para, i u gadnom su problemu. Cene naših  proizvoda su jako niske a veštačko đubrivo, hemija i seme je skupo pa bi Ministarstvo trebalo hitno da ovo što tražimo sprovede. Što se tiče tržišta žitarica jeste da se reguliše na osnovu Zakona o robnim berzama da nismo u sitauciji da kukuruz bude 15, žito 18-19 dinara a kifla 50 dinara, rekao je Marko Gabrić, poljoprivrednik iz Starog Žednika i nakon današnje protestne vožnje narednih dana najavio moguće blokade, do ispunjena zahteva.

Traktori su stizali sa svih strana, iz Đurđina, Male Bosne, Tavankuta Ljutova, Bikova, Klise i iz Subotice a svi poljoprivrednici jednoglasno kažu da za pregovore nema mesta. Mi smo sporazum potpisali u maju i čekamo da po dogovoru vlada ispuni obećano a eventualno o zahtevima za 2024. možemo pregovarati, rekao je Gabrić.

Naime, predlozi koji će se naći pred Vladom za 2024. godinu su cena od 35 dinara po hektaru, krediti sa kamatom od 1% za refinansiranje, za otplatu dugova, premija po litri mleka od 19 dinara, kao i 40.000 po mlečnoj i priplodnoj kravi,  odnosno jednokratno 100.000 za prelazak iz junice u kravu.  Proteste su inicirali Inicijativa za opstanak poljoprivrednika, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *