Svečano otvoren 22. Interetno festival

Svečanom povorkom učesnika u narodnim nošnjama i nastupom folklornih ansambala iz Severne Makedonije, Mađarske, Slovačke i Srbije, sinoć je svečano otvoren 22. Interetno festival, koji će do subote, 26. avgusta ugostiti više plesnih grupa i mnogo izvođača iz zemalja u regionu.

Kako je istakao Bela Bodrogi, osnivač Interetno festivala, publika će i ove godine moći da uživa u brojnim sadržajima na koje je navikla da se održavaju u okviru Festivala, čiji dugugodišnji kvalitet je sada i „krunisan“ CCIOFF-im sertifikatom.

“Mogu sa ponosom da kažem i da pokažem ovaj sertifikat koji smo ove godine dobili od Međunarodnog saveta organizacije festivala folklora i narodne umetnosti (CIOFF) a koji je u zvaničnom partnerstvu sa Uneskom i akreditovana je da pruža savetodavne usluge Komitetu UNESKO konvencije za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ovaj sertifikat kaže da u Srbiji imate samo dva festivala koji ispunjavaju sve uslove koji su propisani od strane CCIOFF-a. Jedan je Studentski festivla u Nišu, a drugi je naš Interetno festival. Ponosni smo na sertifikat i na sve one koji su u prethodne dvadeset i dve godine učestvovali u festivalu, u njegovoj organizaciji, zahvalan sam donatorima i gradu Subotica što nam pružaju podršku, a posebno sam ponosam na publiku koja svake godine dolazi i uživa sa nama, jer zbog njih Festival i postoji.”

U gradu Etnopolisu, koji je za potrebe Festivala, otvoren u centu našeg grada, publika će imati priliku da videti stvaralaštvo vrhunskih majstora i pomalo zaboravljene gastronomske proizvode i rukotvorine u kojima se oslikava istorija naroda sa ovih prostora, kazao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

„Nadam se da ćemo tokom nekoliko festivalskih dana svojom predusretljivošću i gostorprimstvom našim dragim gostima pokazati da je Subotica grad otvorenog srca koji sve ljude dobre volje dočekuje raširenih ruku, da smo grad opredeljen za zajedništvo i negovanje bogatstva različitosti i sredina od koje gotovo da nema bolje za promociju interkultursalnosti i međusobnog poštovanja. Izuzetno mi je drago što će na ovogodišnjem Interetno festivalu uz drage goste iz Severne Makedonije, Slovačke i Srbije, nastupati i uvek dragi gosti iz Republike Mađarske, i što se Festival i ove godine održava u atmosferi izuzetno dobrih odnosa između Srbije i Mađarske, koji nikad u istoriji nisu bili bolji.“ – istakao je Bakić.

Gradonačelnik se zahvalio i Mađarskom kulturnom centru „Nepker“ što je uprkos svim izazovima sa kojima se suočavao tokom pripreme ovogodišnjeg prograda, preduzeo sve da organizuje što sadržajniji Interetno festival, kako bi još jednom potvrdio kvalitet i ugled koji ova manifestacija ima i na domaćoj i na međunarodnoj sceni.

„Verujem da će i ovogodišnji Interetno festival, manifestacija koja daje veliki doprinos kulturnoj ponudi našeg grada i razvoju međunarodne kulture saradnje, proteći u znaku druđenja mladosti i dobrog ritma. Verujem i da će se još jednom potvrditi da muzika ne poznaje granice, da pesma i igra povezuju ljude bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost i boju kože, kao i da je saradnja mladih između zemalja regiona i sveta jedan od najboljih načina za jačanje prijateljskih odnosa naših naroda.“ – naglasio je gradonačelnik Subotice.

Tokom narednih dana, posetioce Interetno festivala očekuje bogat kulturni i muzički program, vašar starih zanata i običaja, kao i brojne radionice za najmlađe. Kompletan program Festivala možete pogledati na https://interetno.net/sh/pocetna .