SPN: Izveštaj međunarodnih posmatrača izbora sramotan za društvo

Mnogo nepravilnosti, najgrublje povrede izbora, fantomski listići, potplaćivanje oslikavaju dan posle 17. decembra kažu iz koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Subotica ima 126.370 glasačkih listića a toliko i građana na birčkom spisku dok je na popisu utvrđeno da je punoletnih građana 103.000 što je veliko neslaganje, rekao je Ivan Rakić i istakao da možda više o ovome znaju Petar Pantelinac, najaktivniji član SNS-a i bivša narodna poslanica Nevena Veinović koji su od načelnice Gradske uprave Marije Ušumović Davčik, dobili pismeno ovlašćenje da „sređuju“ biračke spiskove.

Oni bi mogli da kažu odakle su stigli pozivi na glasanje kao i na koji način Ištvan Kerekeš dobio poziv na glasanje iako je ova osoba preminula u septembru 2022. godine a obaveza je da se birački spiskovi ažuriraju na svaka tri meseca. Tu je i pravna analiza advokata Miodraga Gavrilovića koji kaže da samim tim što lice ima državljanstvo RS ne dobija glasačko pravo u Srbiji a da bi dobilo pravo glasa lice mora da bude upisano u jedinstveni birački spisak na osnovu prebivališta, rekao je još Rakić ističući da su pojedina lica dovođena sa strane i da se tu radi o organizovanoj kriminalnoj grupi.

Naši članovi su aktivno učestvovali u prijavi svih nepravilnosti a istih je bilo, rekao je Nemanja Šarčević a potom izneo podatke da je kombi JP Tržnica učestvovalo u dovoženju Roma na biračka mesta gde su ih dočekivali funkcioneri Srpske napredne stranke gde su oni za adekvatnu novčanu nakdoknadu glasali. To je direktna zloupotreba službene dužnosti i ovlašćenja od zaposlenih u Tržnici. Takođe kombi somborskih tablica, odnosno pojedinci iz Sombora učestvovali su takođe u kupovini glasova Roma što je ujedno i najgora zloupotreba ove nacionalne manjine jer su oni za vrlo malu nadoknadu bili prinuđeni da glasaju za vladajuće stranke a ovde pored SNS-a  Mislim i na SVM.

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ prijavila je nepravilnos na mnogim biračkim mestima što, kako kažu, znači da su kako republički tako i pokrajinski izbori bili u potpunosti neregularni i praktično pokradeni sa čime su se složili i međunarodni posmatrači.

Bitno je da se istakne da su visoki funkcioneri vladajućih stranaka , rukovodeći faktori u javnim preduzećima zloupotrebili svoju funkciju i oni će imenom i prezimenom biti targetirani i imenovani odnosno tražiće se njihova odgovornost, rekao je Šarčević.

Luka Vučinac izneo je preliminarni izveštaj međunarodnih posmatrača i istakao da je sramotan za društvo i oslikava zemlje koje se godinama nalaze pod diktaturom.

Nepravedni uslovi, kupovina glasova, krađa lističa pred posmatračima samo je deo izveštaja kao i zloupotreba treće najveće manjina Roma koji na ovim izborima nisu imali ni svoju listu.

Vučinac je još izneo podatak da je sa profila Aleksandra Vučića za reklamu na fejsbuku plaćeno 65.715 evra, sa profila Aleksandra Šapića 33.484 evra dok ih  prati Pastor Balint sa 24.000 evra.

Darko Antelj nazvao je ovo najprljavijom kampanjom na teritoriji Vojvodine i Srbije ističuži da su članovi Srpske napredne stranke u MZ Mali Bajmok delili paketiće gde je Deda Mraz koji je došao iz pozorišta u nekoliko navrata deci rekao da će sve biti u redu u nedelju jer Srbija ne sme da stane.

Glasovi su se plaćali 3000 dinara a građani, uglavnom Romi morali su da donesu slikan listić.

Iako su građani odavno izgubili poverenje u institucije smatramo da će RIK i GIK raditi svoj posao a mi ćemo raditi svoj i za pravdu se ako treba boriti i vaninstitucionalno.

Koalicija „Srbija protiv nasilja“  u 18 časova ispred nekadašnjeg bioskopa Jadran održaće u petak skup u kojem će braniti svaki svoj glas.

Komentari: 3

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *

  1. Od čega zivi ovaj mali Luka Vučinac, nisi li još na ‘roditeljskim’ jaslama?
    Antelju su svi članovi porodice(majka, otac, brat) u SNS, zar i za njih tvrdi da su lopovi?
    Nisu li vaši ljudi potpisali zapisnike bez navodjenja bilo kakve neregularnosti?
    Možda vas je Saša Vučinić organizovao, on je majstor dvostruke igre

  2. Samo mi nije jasno znali ste sve to i onda cekate? Zasto morate prvo da pitate Djilasa pa onda reagujete? Sto se tiče cigana isto tako ds je imao sigurne glasace nisu slikali listic ali su imali posebne hemiske olovke pa da se ne lazemo puno nade sam ulozio u Nemanju Baneta za promene sad vidim samo zele da zavale se na drzavne jasle i to je to sve ostaje isto strasno