Peter Sijarto: Nastavljamo sa izgradnjom istorijskih prijateljskih odnosa sa Srbijom

Peter Sijarto, Ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova Vlade Mađarske, sa delegacijom posetio je danas po prvi put, u zgradi SVM rukovodstvo i članove ove stranke i zahvalio im se što su dali doprinos istorijskom rezultatu na izborima.

U Mađarskoj je došlo do istorijskog izbora sa rekordnim rezultatima 03. aprila. Vladajuća stranka dobila je rekordnu podršku i nikada nijedna koalicija i nijedna stranka nije dobila toliko glasova kao mi danas tokom demokratskog razvoja mađarske, rekao je Sijarto dodajući da će od sledećeg ponedeljka 135 poslanika desnice sedeti u parlamentu. Ova odluka je važna za Mađare jer predstavlja  izbor između mira i stabiliteta ili ulaska u rat. Mađarski narod se vrlo jasno odlučio za mir i da ne želi da se uključuje u rat koji se vodi u susedstvu. To je volja naroda koju će vlada ispoštvati. Ovo nisu bili izbori koji se odnose samo na budućnost države nego i na budućnost naroda i nacije pa je bilo važno da svi pripadnici mađarskog naroda mogu da učestvuju na istim. Za nas, koji se bavimo politikom na desnoj strani i zastupamo nacionalne interese je to prirodno, rekao je Sijarto izražavajući zadovoljstvo što su Mađari van granice matične zemlje učestvovali na izborima sa 318.000 glasova. Ovom odlukom Mađari su doprineli da nastavimo sa izgradnjom istorijskih prijateljskih odnosa sa Srbijom jer od toga ima korist i mađarska zajednica u Vojvodini.

Sijarto je najavio i nastavak ekonomskog razvojnog programa u Vojvodini pomaganjem preduzećima sa 35 milijardi forinrti dok je proteklih godina čak 14123 preduzeća dobilo pomoć u visini od 167 milijardi forinti za razvojne investicije u Vojvodini. Razvojni projekat izgradnje pruge Beograd-Budimpešta tek će dobiti na značaju jer će ova linija prevoza biti mnogo značajnija zbog rata u Ukrajini, kaže Sijarto i dodaje da je do kraja godine u planu transport robe na liniji Segedin- Subotica a već sledećeg leta u prevoz putnika, kada će se nastaviti razvoj linije u pravcu Baje.

Srbija još nije članica EU niti je članica Šengen zone pa sa njom  najlakše dogovoramao otvaranje novih graničnih prelaza. Sada se vode pregovori da se u narednom periodu otvori još nekoliko novih graničnih prelaza a što se tiče transporta gasa trenutno iz Rusije se za Mađarsku bez problema distribuiraju i nafta i prirodni gas. Ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova Vlade Mađarske posetio je Katedralu Svete Terezije Avilske koja će u narednom periodu biti jedna od značajnijih investicija sa ciljem da se vrati u originalno stanje .

Ostvarivanje naših planova dovelo je do rezultata i mi želimo da nastavimo istim putem a to je i suština naših razgovora prilikom priprema za izbore, rekao je Ištvan Pastor dodajći da se SVM već tada opredelio za nastavak politike jačanja saradnje između Mađara i Srba, naših naroda i zemalja i vlada. Mi smo pružili podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u Srbiji i a u Mađarskoj premijeru Viktoru Orbanu i pošto su obojica pobedila na izborima uvereni smo da ćemo moći da nastavimo sa izgradnjom i razvojnim planovima koje smo započeli i zacrtali u proteklih 10 godina.