Istorijska pobeda liste “Mađarska sloga”

Lista “Mađarska sloga” i Savez vojvođanskih mađara, na izborima za nacionalne savete postigli su istorijsku pobedu, istakao je Ištvan Pastor na konferenciji za medije održanoj neposredno pred zatvaranje biračkih mesta. Prema poslednjim informacijama, ova lista je na izborima osvojila skoro 40 hiljada glasova.

Pastor je naglasio da je pobeda činjenica, jer je broj osvojenih glasova isti onom od pre četiri godine i što na izborima za Mađarski nacionalni savet, lista “Mađarska sloga” nikada nije osvojila ovoliko glasova kao na ovim izborima.

“Mislim da je ovo jedan veliki uspeh i potvrda niza stvari, pre svega rešenosti mađarske zajednice da u svom identitetu traži svoju budućnost u saradnji sa svima ostalima sa kojima živimo i mislim daje to jedna od najjačih i najčvršćih poruka današnjeg dana, koju su nam uputili i glasači, bez obzira na to koliko je u političkom smislu bila složena i naporna ova godina, ne samo za političare, već i za aktiviste i za građane, jer je bilo nekoliko značajnih izbora za koje je trebalo mobilisati ljude i ovaj broj glasova je potvrda o tome šta glasači misle o Mađarskom nacionalnom savetu i njegovom značaju”.

Pastor je rekao da brojke potvrđuju da nezavisno od toga koliko je godina teška, članovi zajednice se ne plaše brojnih pritisaka, a potvrdili su pripadnost identititetu i istrajnost u zastupanju onoga što je karakterisalo mađarsku zajednicu u prethodnom periodu. “Želim da se zahvalim glasačima koji su u ogromnom broju izašli na birališta, posebno našim najstarijim sugrađanima, kao i onima koji su iz različitih zemalja iz okruženja gde rade i žive došli kući da iskoriste svoje biračko pravo, kao i aktivistima SVM-a koji su tokom čitave godine uložili ogroman napor kako bi ostvarili ovaj rezultat”.

Prema njegovim rečima, izborni rezultati su potvrda rada dosadašnjeg saziva Mađarskog nacionalnog saveta, a izborni dan nosi poruku da je predstavnicima liste “Mađarska sloga” stalo do nacionalnog saveta i “da nije slučajno što mislimo da je Srbija po tom pitanju uzor, jer postoji zakonski utemeljeno uređenje odnosa većine i manjina kojim se manjinama od strane države prepušta realizacija najbitnijih pitanja, koja se tiču očuvanje identiteta u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika”.

“Ovaj visok nivo legitimiteta potvrđuje da je ta odluka od pre 13 ili 20 godina bila ispravna i da je to nešto što je deo svakodnevice i realnosti, a ne samo mrtvo slovo na papiru. Ovi izbori su potvrda i za to da članovi zajednice imaju ne samo priznanje prema učinku iz prošlosti, nego imaju očekivanja u odnosu na budućnost, kao i čvrsto vezivanje pripadnika mađarske zajednice svojoj domovini, identitetu i saradnji u kojoj mogu da očuvaju svoj identitet i stvore svoju egzistenciju, ali i činjenicu da nismo zastrašivi”, rekao je Pastor.

Kako je naveo, Mađari i Srbi su kao zajednice prošle jedan veoma dugačak, mukotrpan i trnovit put na koji su predstavnici mađarske nacionalne zajednice ponosni. “Uspeli smo da savladamo sebe na principima večitih vrednosti i svaki napad na ono što smo zajedno postigli je čin potkopavanja ne samo odnosa između Mađara i Srba, već i odnosa u čitavom društvu u okruženju i iz tog razloga mi mislimo da je ovo strašno opasno, jer ne postoji nijedan dnevno – politički interes, zbog kojeg se to sme uraditi”, rekao je on.