Panel diskusija na temu zapošljavanja mladih u IT sektoru

U okviru programa regionalne saradnje razvoja lokalne demokrtija koji finansira Evropska unija a implementira agencija za razvoj UN, Centar lokalne demokarije bio je domaćin panel diskusiji „Zapošljavanje mladih  na dnevnom redu – izazovi i perspektive za lokalne samouprave“ a u sklopu programa Reload.

Naš grad je pre tri godine izrazio interesovanje za učešće u ovom programu koji ima dve karakteristike da aktivira organizacije civilnog društva odnosno saradnju civilnih društava sa lokalnim samoupravama u različitim oblastima. Mi smo kao Centar lokalne demokratije imali sreću da naš projekat bude odabran a bavili smo se mladima i zapošljavanjem mladih u IT sektoru, rekla je Stanka Parać damjanović, dodajući da je projekat zapravo regionalni jer u istom pored učestvuju gradovi Nikšić i Kumanovo.

Projekat je započeo okruglim stolom razmenom dobre praksa koji će se nastavti obukom za mlade na temu preduzetništva u IT sektoru, sa ciljem da nauče da poveuju odnosno usklade poslovanje sa potrebama grada i lokalne zajednice. Nakon treninga uslediće program razmene i radna praksa, i radiće se uporedno istraživanje na temu šta lokalne samouprave pružaju kako bi mladi lakše došli do posla u ovom sektoru.

Svetozar Bajević, ispred Sekretarijata za kulturu opštine Nikšić rekao je da ovaj projekat ima jednu važnost za sve učesnike projekta dok je Marija Božić, mlada preduzetnica iz ovog grada, vlasnica Agencije za nekretnine rekla da joj je samo učešće na panel diskusiji značajno jer može proširiti svoje znanje.

Ovde smo došli da steknemo nova znanja i uradimo nešto više kako bi mladi u IT sektoru, podelili iskustva odnosno probleme sa kojima se suočavaju, rekao je Martin Krstić koji je kao šef kancelarije za mlade doputovao iz Kumanova.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *