Oni koji ne veruju u ništa mrtvi marširaju pored nas

Knjiga „Kad mrtve duše marširaju“ Emira Kusturice predstavljena je u prepunoj Sali Dušana Radića u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ a sam pisac ovom prilikom istakao je da je  knjiga reagovanje na mnoštvo pojava koje su se desile prošle i pretprošle godine.

Ono što je napisano, nije usklađeno ni sa jednim metodom novonastale ideje o ljudskom životu sa razvojem tehnologije nego je  nastalo kao lična reakcija na kraj jedne epohe u kojoj živimo, lom koji proizvodi razne teme koje protiču pored ljudi a oni ne mogu da ih shvate. Tako sam ja predstavio hrišćansku ideju o čovekovom kraju koji je zapravo večna duša kao i ove koji  ne veruju u ništa i zato oni mrtvi marširaju pored nas, rekao je Kusturica vidno zadovoljan uspešnom promocijom.

Kad mrtve duše marširaju je knjiga koja uznemirava, budi i ohrabruje! Kako je kapitalistička pohlepa stvorila tehnološkog monstruma koji preti čitavom čovečanstvu? Zašto se bez Dostojevskog i Gogolja ne može razumeti rat Zapada protiv Rusije?Hoće li čovek ostati čovek ili će biti hakovana životinja? Da li će stenice pojesti svetski film, ili je holivudski film već pojeo svoju publiku?

Kad mrtve duše marširaju je knjiga koja se čita u dahu, i prepoznaje u svetu oko nas. Njene teme i motivi vidljivi su kada izađete na ulicu, pričate telefonom, gledate televiziju ili lutate bespućima društvenih mreža.

Proslavljeni filmski reditelj piše o mangupima iz Davosa, opasnostima četvrte industrijske revolucije po Srbiju, ratu u Ukrajini i transhumanizmu. Ali šta sve povezuje sve te teme?

Lucidna Kusturičina zapažanja u širokom luku obuhvataju raspon od renesanse do 21. veka, ali uvek sa jednim jedinstvenim ciljem: otkriti ko to slobodnom i uspravnom čoveku radi o glavi i kako pohlepa za svetskih moćnika ruši sve pred sobom dok ne sretne dostojnog protivnika. Ali ko je on danas?

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *