Obeležen Svetski dan autizma

Prvotimci Spartaka u utorak, 02. aprila povodom Svetskog dana autizma družili su se sa decom iz udruženja „Zvuci Srca“ a potom zajedno prošetali kroz grad i simbolično pustili balone.

Autizam je specifičan, to je stanje sa kojim osoba živi celog života i porodica živi sa tim. Važna je rana dijagnostika kao i podrška porodici, rekla je Suzana Skenderević, predsednica Autizam Subotica a potom poslala poruku donosiocima odluka da je potrebno šire sagledati problematiku autizma jer ona podrazumeva dosta toga, od vrištanja na određene zvuke, do nemogućnosti da osoba ode od tačke A do tačke B, kao i da je osobi sa autizmom potreban konstantan nadzor. Još uvek se većina dece sa autizmom  nalazi u četiri zida” jer nеmamo mesta gde bi deca uz adekvatnu stručnu podršku moglа da funkcionišu.

Sutra  u 18,30 na utakmici koju igraju FK Spartak i FK Radnički iz Niša, prvi šut loptom izvešće dete iz kluba Zvuci srca i to će biti još jedan način da se simbolično pošalje poruka da autizam nije samo danas – stalno je, kao i da smo pod ovim plavim nebom negde svi jednaki.

Udruženje Autizam Subotica postoji od 2011. godine sa ciljem podizanja svesti a već desetu godinu gradska kuća na ovaj dan svetli plavom bojom.

Prošle godine su se na ovaj dan otvorila vrata našeg udruženja, u ovom jedinstvenom prostoru, rekla je još predsednica udruženja i istakla da je važno da se o autizmu priča 365 dana u godini a potom se zahvalila FK Spartak na pruženoj podršci.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *