Mons. Ferenc Fazekaš novi subotički biskup

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, imenovao je dijecezanskog upravitelja Subotičke biskupije Ferenca Fazekaša za subotičkog biskupa, objavila je danas Pres-služba Svete Stolice, prenosi Subotička biskupija.

Ovu vest objavio je danas apostolski nuncij u Republici Srbiji, mons. Santo Rocco Gangemi, sveštenstvu i predstavnicima medija, okupljenima u kapelici Biskupijskog malog semeništa „Paulinum“ u Subotici.

 

Fazekaš je nasledio mesto pokojnog biskupa Slavka Večerina koji je preminuo avgusta 2022. godine.

Fazekaš je rođen 9. septembra 1958. godine u Bečeju. Biskupijsku klasičnu gimnaziju „Paulinum“ u Subotici je pohađao kao pitomac istoimenog „malog semeništa“. Potom je kao bogoslov Subotičke biskupije od 1977. do 1984. godine bio na školovanju u Nadbiskupijskoj bogosloviji u Zagrebu, gde je na Katoličkom bogoslovskom fakultetu studirao filozofiju i teologiju.

Za sveštenika Subotičke biskupije rukopoložen je 29. juna 1984. godine u subotičkoj katedrali Sv. Terezije Avilske. Prve dve godine svešteničke službe delovao je kao župni vikar u župi Presv. Trojstva u Somboru, da bi potom dve godine vršio službu župnog vikara u Bačkoj Topoli, uz što je 1986. godine bio imenovan za upravitelja župe u Bajši. Službu upravitelja župe u Bogojevu vršio je od 1988. godine. Župničku službu vršio je od 1993. godine u Bajši, potom od 1994. godine u župi Sv. Franje u Senti, zatim od 1998. godine u Bačkoj Topoli, pa je 2021. godine imenovan za župnika župe Sv. Jurja u Subotici.

U periodu između 2005. i 2012. godine vršio je službu dekana Bačkotopolskog dekanata, a od 2012. do 2020. godine bio je arhiprezviter Potiskog arhiprezviterata. Godine 2020. imenovan je za generalnog vikara Subotičke biskupije. Ovu službu vršio je sve do smrti biskupa Večerina, te je 29. avgusta 2022. godine bio izabran za dijecezanskog upravnika Subotičke biskupije.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *