DruštvoAktuelno

Subotička biskupija: Zdravstveno stanje biskupa ozbiljno narušeno, pružiće se sva potrebna podrška za njegovo ozdravljenje

Subotička biskupija uputila je saopštenje za javnost povodom juče održane vanredne sednice Zbora savetnika, koja je sazvana zbog narušenog zdravstvenog stanja biskupa Slavka Večerina. Sednica je održana na poziv mons. Ferenca Fazekaša, generalnog vikara kako bi se razmotrila situacija u kojoj se Biskupija našla zbog narušenog zdravstvenog stanja biskupa.

Nakon što je u bolnici posetio biskupa Slavka, mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup beogradski i metropolit, pridružio se sednici Zbora, dok je u svojstvu eksperta na delu sednice učestvovao i dr Bojan Bagi, načelnik Službe za anesteziju sa reanimacijom Subotičke bolnice i koordinator tima lekara koji brinu o oporavku biskupa Slavka.

Zbor je na osnovu medicinskog izveštaja konstatovao da je zdravstveno stanje biskupa Slavka ozbiljno narušeno, te da će za njegov oporavak biti potreban duži vremenski period. Ujedno je potvrđena čvrsta opredeljenost Subotičke biskupije da se obolelom biskupu pruži sva potrebna podrška, kako bi njegov oporavak mogao biti što brži i učinkovitiji. U tom smislu će i medicinsko osoblje i zdravstvene ustanove učiniti sve što je u njihovoj moći, a mesna Crkva će nastaviti molitveno podržavati svoga biskupa.

Vlč. dr Ivica Ivanković Radak je upoznao prisutne o kanonsko-pravnim aspektima sličnih vanrednih situacija, a članovi zbora su potom u otvorenom razgovoru i razmeni mišljenja sa nadbiskupom Hočevarom, zaključili da za sada neće preduzimati nikakve vanredne radnje usled novonastale situacije, nego će se preko Apostolske nuncijature u Beogradu za uputstva obratiti Svetoj Stolici.

Nadbiskup Hočevar je izrazio svoju očinsku podršku tom stavu i podstakao članove zbora da rade na biskupijskom zajedništvu i jedinstvu među sveštenstvom i vernicima laicima sa svojim biskupom. Mons. Fazekaš je u ime Zbora i cele Subotičke biskupije zahvalio nadbiskupu Hočevaru i dr Bagiju za blizinu i podršku i pozvao sveštenike i vernike da neumorno mole za oporavak svoga biskupa.