Mirović: Akva park će se otvoriti u narednim nedeljama, a subotičko pozorište za nekoliko meseci

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, je u pratnji gradnačelnika Subotice, Stevana Bakića, obišao radove na rekonstrukciji i proširenju Kanjiškog puta, a potom i posetio Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“.
Putem konkursa Uprave za kapitalna ulaganja, Pokrajinske vlade, gradu Subotici je dodeljeno 400 miliona dinara za izgradnju i rekonstrukciju 20 ulica na teritoriji grada i 1.700 metara biciklističke staze prema privrednoj zoni „Mali Bajmok“, od čega je za tekuću godinu predviđeno da se utroši 250 miliona dinara , a preostalih 150 će biti uloženo naredne godine.

Rekonstrukcija Kanjiškog puta u dužini od dva kilometra i proširenje sa tri na 6 metara, za šta je opredeljeno 90 miliona dinara, izvodi se u cilju podizanja kvaliteta i bezbednosti saobraćaja na tom putu – najkraćoj ruti ukoliko se iz Subotice kreće ka Kanjiži. Paralelno se u ovom momentu odvijaju radovi i na rekonstrukciji nove ulice, u Mesnoj zajednici Prozivka, dužine 115 metara čija je vrednost projekta 9 miliona dinara.


„U narednom periodu očekujemo rekonstrukciju ulica u Mesnoj zajednici Hajdukovo, to je Školska ulica, potom ulica Nikole Tesle u Mesnoj zajednici Tavankut i Borisa Kidriča u MZ Čantavir. Kao što vidite vodimo računa o ravnomernom razvoju na teritoriji grada Subotice, kako prigradskih tako i centralnih gradskih mesnih zajednica.“ – kazao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.
Prilikom obilaska Doma ze decu ometenu u razvoju „Kolevka“, predsednik Pokrajinske vlade, Igod Mirović, je najavio dodatna ulaganja za ustanove socijalne zaštite.
„Nakon rebalans budžeta, obezbedićemo dodatna sredstva, odnosno ook 400 miliona dinara, za intervenciju u 27 Domova koji su u sistemu socijalne zaštite na teritoriji APV. Što se tiče Doma su Subotici, prilikom prošlog obilaska uočili smo potrebu da nabavim nove krevete i nove dušeke, kao i da nedostaje oprema za kuhinju, što smo im i obezbedili.“ – rekao je Mirović.


Rad Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, svojim sredstvima iz gradske kase podržava i grad Subotica, pa je tako za 2023. godinu za ovu namenu opredeljno oko 53 miliona dinara.
„Četiri vrste usluga smo podržali, od kojih posebno mora da izdvojim uslugu stanovanje uz podršku zato što je grad Subotica, odmah iza Novog Sada, drugi grad u Srbiji koji pruža tu vrstu usluge, a radi se o šest osoba ometenih u razvoju starosti preko 26 godina. Svrha pružanja ove vrste usluge je da bi ta lica samostalnije i bolje funkcionisala, te da bismo ih uključili u širu društvenu zajednicu i izbegli njihov smeštaj kroz institucije. Sredstva koja su izdvojena za tu vrstu usluge iznose gotovo 19 miliona dinara.“ – objasnio je gradonačelnik.


Mirović je istakao da je na sebe preuzeo obavezu da koordinira operativnim izvođačima i vrši nadzor na završetku radova na rekonstrukciji Narodnog pozorišta u Subotici, ali i izgradnji palićkog Akva parka.
„Bivši ministar Rasim Ljajić i ja smo inicijali izgradnju Akva parka u Subotici. Pokrajinska vlada je taj projekat finansirala sa gotovo 40 procenata sredstava, a nadam se, prema izveštaju predsednik Skupštine preduzeća „Park Palić“, Ištvana Pastora, da ćemo u narednih nekoliko nedelja imati potpuno uređen Akva park i pustiti ga u rad.“ – najavio je Mirović i dodao da je sasvim izvesno da ćemo u narednih nekoliko meseci imati igru i pesmu u salama subotičkog Narodnog pozorišta.


„Početkom februara, tačnije 9. februara, smo potpisali rok od 270 dana za završetak radova na Narodnom pozorištu, bez koncertne sale i bez uređenja komercijalnog prostora. Pre trideset dana smo održali radni sastanak gde smo neke stvari korigovali i shvatili neke prioritete u tehničkom smislu. Bilo je nešto malo problema u nabavci uvozne opreme, tako da ćemo taj rok sigurno tolerisati i prekoračiti za nekoliko nedelja, ali radimo na tome da zaista u narednim mesecima pustimo pozorište u funkciju. Paralelno radimo i na tome da prbavimo upotrebnu dozvolu, jer bez upotrebne dozvole nećemo puštati u rad nijedan objekat u Vojvodini, dok sam ja tu.“ – naglasio je Mirović.