Košarka: Počeo turnir ABA-2 lige, Subotica domaćin klubovima regiona

Na press konferenciji uoči početka prvog ovosezonskog turnira NLB ABA2 lige, govorili su Milija Vojinović, sportski direktor lige, Darko Papac član uprave  Spartak Office Shoes– i Predrag Prlja sportski direktor subotičke ekipe.

Gospodin Vojinović je pohvalio rukovodstvo Spartaka na svemu što su učinili na organizaciji turnira.

„Video sam dolazeći u Suboticu, mnoge bilborde koji promovišu ovaj događaj, i smatram da  nas očekuje praznik košarke“. O sistemu takmičenja je rekao“ i dalje se kao i prethodne tri sezone igra turnirski, planirana su osim ovonedeljnog turnira i „baloni“ na Zlatiboru, Šibeniku, Novom Sadu i Širokom brijegu. Ove sezone će se umesto fajnal ejta igrati plej of, u kome će učestvovati 8 ekipa, a mečevi čevrtfinala, polufinala i finala će se igrati na dve utakmice na zbirni rezultat s tim da će se prve utakmica igrati na terenu lošije plasirane ekipe“.

Na pitanje da li je bilo prostora da se plej of igra na dve dobijene utakmice kako bi domaći teren dobio na punom značaju Vojinović je rekao da bi u tom slučaju takmičenje morali produžiti za bar još nedelju dana, čime bi dodatno opteretili klubove koji već igraju nacionalne lige, tako da se od toga odustalo.

Što se tiče pravila da ako  je šampion ABA2 ekipa iz Srbije, tu se ništa nije promenilo. Neophodno je da šampion igra baraž za ulazak u ABA 1sa poslednje plasiranom srpskom ekipom iz ABA 1.  Pravilnik po kojem postoji ograničenje od maksimalno pet ekipa iz jedne države na snazi je od kada je formirana J. T. D. ABA liga“ rekao je Vojinović i dodao da su se na skupštini ABA ligaša rukovodili i činjenicama da i u drugim takmičenjima postoje ograničenja, npr. u Evroligi gde takođe može da učestvuje samo 5 ekipa iz jedne države.

„Znam da nije idealno, u nekom potencijalu  postoji mogućnost da se koriguje, možda već od sezone 2024/25“ zaključio je Vojinović.

Član uprave Spartaka Darko Papac i sportski direktor Predrag Prlja saglasni su da je velika čast što je Subotica dobila organizaciju ovog turnira, gde će biti prisutno 300 košarkaša i košarkaških radnika. „Ciljevi su veliki, voleli bismo da na domaćem terenu zabeležimo dve pobede, protiv izuzetnih protivnika“ ocenio je Prlja.

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *