Dan nauke i inovacija u Subotici

Dan nauke i inovacija koji se održava u okviru projekta Srbija zemlja inovacija i nauke, od oktobra do maja 2024. godine, u utorak je održan i u našem gradu. Ministartsvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prdstavilo je dostignuća i aktivnosti na promociji Srbije kao zemlje inovacija i nauke, kao i potencijale Subotice kao inovacionog centra.

Snažna industrija, sedam fakulteta i viših školu, mnogo mladih koji se okreću inovacijama sjajna je osnova da se jednog dana ovde otvori naučno -tehnološki park iako sada radimo na jačanju elemenata inovacionih delatnosti, rekla je resorna ministarka Jelena Begović dodajući da je skupu prethodio sastanak sa gradonačelnikom Bakićem i njegovim saradnicima.

Ovde smo da pokažemo šta je država do sada uradila za inovacioni eko sistem i koje vrste podrške već sada postoje od onih  finansijkih do mentorskih kao i pomognemo mladima da razvijaju novu kariejeru, otvaraju svoje kompanije bazirane na dobrom hrabrim i naučnim idejama.

Razgovorima sa ministarkom Begović bio je zadovoljan i gradonačelnik koji je istakao da Grad podržava razvoj nauke i inovacija jer nema bolje povezanosti od naučne organizacije, privrede grada Subotice za ključni faktor ekonomskog i društevnog razvoja srbije.

Decembra 2019. godine otvoren je moderan novi regionalni inovacioni start up centar u koji je država uložila 40 miliona dinara, dok je u okviru projekta Zajedno do supeha rukovodstvo Slobodne zone pokrenulo ideju o osnivanju naučno istraživačkog parka u sprezi sa gradom Subotica, rekao je Bakić a potom spomenuo i dualni trening centar u Tehničkoj školi Ivan Sarić kroz koji grad ulaže u mlade stipendiranjem prve godine.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *