Veliki broj Subotičana se prijavio na besplatne časove nordijskog hodanja

Puni pozitivne energije, željni druženja, novih saznanja i očuvanja dobrog zdravlja, tridesetak Subotičana, koji su se među prvima prijavili za besplatnu školu nordijskog hodanja, imali su priliku da u parku Dudova šuma od naše poznate triatlonke Ildike Fabo nauče sve prednosti i dobrobiti te fizičke aktivnosti.

“Nordijsko hodanje se preporučuje svima bez obzira na uzrast i zdravstveno stanje. To je vrsta rekreacije koja nije naporna, a veoma je interesantna. U pitanju je ritmičko hodanje uz pomoć posebnih štapova, koji daju ritam rukama i nogama, i pomažu nam da produžimo korak i lagano aktiviramo čak 90 odsto mišića u telu. Blagotvorno utiče na naše opšte i naročito kardiovaskularno zdravlje, podiže životnu energiju, dovodi u balans hormonsku ravnotežu, ubrzava metabolizam, sagoreva kalorije i ne opterećuje naše zglobove”, ovim rečima je Ildiko Fabo svoje vidno raspoložene sugrađane uvela u osnove nordijskog hodanja. Subotičko udruženje dijabetičara, udruženje građana „Inspiran“ i projekat „Otvori plavi krug“ organizuju besplatnu školu nordijskog hodanja u Subotici u trajanju od dva meseca, namenjenu osobama sa dijabetesom, onima koji su u riziku da obole, ali i svima koji žele da očuvaju dobro zdravlje.

Planirana su tri treninga nedeljno, prilagođena vežbačima, njihovim godinama i fizičkoj kondiciji. Pre i posle treninga polaznicima je obezbeđeno i merenje nivoa šećera u krvi. Kako je bitan deo projekta “Otvori plavi krug” edukacija učesnika o prevenciji dijabetesa i gojaznosti i očuvanju zdravlja, prvom času nordijskog hodanja prisustvovala je i doktorka Angelina Obradović, internista endokrinolog Opšte bolnice u Subotici.

“Redovna fizička aktivnost je izuzetno važna za osobe sa dijabetesom i gojazne, kao i one koji su u riziku da obole. Ipak, ta aktivnost ne sme da bude mnogo naporna i agresivna po anatomiju i fiziologiju tela, i zato je nordijsko hodanje idealno. Osim toga, veoma je praktično u svim sredinama”, objasnila je doktorka Obradović. „Otvori plavi krug“ je društveno odgovorni projekat namenjen prevenciji dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama, započet u Beogradu novembra 2020. godine. Zbog velikog interesovanja, projekat je ove godine proširen i van granica glavnog grada, pa je posle organizovanih besplatnih planinarskih šetnji u Čačku i Nišu, stigao i u Suboticu.