II Festival mentalnog zdravlja u Subotici

Povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja i II Festivala mentalnog zdravlja u Subotici, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, Dom zdravlja Subotica i Opšta bolnica Subotica, u partnerstvu sa predškolskim ustanovama Subotice, organizuju 11. oktobra od 10 do 11.30 časova u atrijumu Biznis centra „Galleria“ Mini festival dečije radosti „Svako je zvezdica, a zajedno smo zvezdano nebo“.

U septembru ove godine je bio raspisan likovni konkurs za predškolske ustanove Subotice ne temu „Lepota različitosti – mural zajedništva“. Dodela nagrada za najuspešnije radove sa izložbom najlepših dečijih likovnih radova biće centralna tačka ovog događaja uz bogat umetnički program (recitovanje, pevanje, igra i ples…).

Cilj obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja je pokretanje važnih društvenih tema i preispitivanje položaja mentalnog zdravlja u našem društvu. Namera je povećanje svesti o značaju mentalnog zdravlja i stvaranje sveta u kome se mentalno zdravlje ceni, unapređuje i štiti, i gde svako može da pristupi zdravstvenoj zaštiti koja mu je potrebna bez straha od stigme. Mini festival dečije radosti u fokus stavlja naše predškolce, a nazivom manifestacije „Svako je zvezdica, a zajedno smo zvezdano nebo“ čime organizatori šalju jasnu poruku da prihvatanje različitosti i jačanje osećaja pripadnisti zajednici treba da se uči od najranijeg uzrasta jer su ključni da bi se na adekvatan način pokazala empatija, razumevanje i prihvatanje drugih kao i samoprihvatanje.

Festival mentalnog zdravlja se po drugi put održava u našem gradu, trajaće deset dana, a ovogodišnja tema je empatija.

„Treba razgovarati o mentalnom zdravlju ne samo 10. oktobra, nego stalno. Svedoci smo da je sve većem broju ljudi potrebna pomoć psihijatara i psihologa. Danas nemamo više vremena jedni za druge, a sve više pričamo o empatiji i o tome da “uđemo u tuđe cipele i sagledamo njegov život”. Empatija se razvija od detinjstva, gde najveći uticaj imaju roditelji. Važno je pre svega prepoznati šta je empatija i od najranijeg uzrasta pokazati deci i na primeru empatiju. Za to je odgovorno i socijalno okruženje, škola, sve su to elementi u lancu koji doprinose razvoju empatije“ – rekao je doktor Ivan Žilović.

Stručnjak za mentalno zdravlje, Mladen Ilić kazao je da je svrha Festivala da se postavljaju brojna pitanja i zajedno traže odgovori na ključne probleme koji se tiču mentalnog zdravlja.

„Kroz ovaj Festival ideja je da vratimo empatiju i razgovor o svemu tome, da vidimo gde je naše društvo u svemu tome. Ne možemo se baviti mentalnim zdravljem i empatijom  kao pojedinci, potrebno je imati sistemski pristup, saradnju, da jedni druge možemo da upućujemo, potebno je da više organizacija pruža usluge. U tom svetlu Festival umrežava, povezuje sve te institucije“ – rekao je on.

Prema dostupnim podacima za 2019. godine 4 odsto naših stanovnika živi sa mentalnim poremećajem, a na prvom mestu je depresija. Kada je reč o Severnobačkom okrugu, stope suicida su najviše u zemlji, upozorila je načelnica Centra za promiociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, dr Nada Kosić Bibić.

„Te stope kod nas su čak duplo veće od nacionalnog proseka, koji je negde oko 12 suicida na 100.000 stanovnika. O ovome treba da pričamo, da se bavimo i želimo danas jasno poruku da pošaljemo je da je prevencija mentalnih poremećaja moguća kako kroz primenu opštih, tako i ciljanih intervencija koje su zasnovane na dokazima. Obeležavanje ovog dana je prilika da se obratimo svima, da zajedno moramo raditi na prevenciji“ – napominje Kosić Bibić.

Grad Subotica kroz razne program i ustanove socijalne zaštite pruža podršku zaštiti I očuvanju mentalnog zdravlja prvenstveno dece i mladih, a tako i ostalih sugrađana.

„Ako to gledamo kroz novčani doprinos, iz godine u godinu u sredstva za rad Centra za socijalni rad I drugih sličnih institucija povećavana, čak i u godinama pandemije nismo umanjivali iznos podrške. Oko 5 posto budžeta se, konkretno, izdvaja za socijalnu i dečju zaštitu, gde smo u prvoj kategoriji opština i gradova u Srbiji budući da sami finansiramo to iz sredstava lokalne samouprave” – rekao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Svetski dan mentalnog zdravlja se obeležava svake godine 10. oktobra, a ove godine je veliki jubilej, 75 godina obeležavanja. Generalna skupština UN je 10. decembra 1948. godine usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, a Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima iz 1966. godine zemlje potpisnice su se obavezale „da priznaju pravo svakog na uživanje najvišeg mogućeg standarda fizičkog i mentalnog zdravlja. Nacionalna telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima Srbije, 0800 309 309, je besplatna i dostupna non-stop od 0 do 24 časa.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *