Akcija dobrovoljnog davanja krvi 28. novembra u Bajmoku

Crveni krst Subotica, u ponedeljak, 28. novembra organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja će se održati u Gerontološkom klubu u Bajmoku u terminu od 08 do 10 časova. Svi davaoci od 18 do 65 godina dan ranije, odnosno na sam dan akcije treba da budu odmorni i da se ne bave većom fizičkom aktivnošću.

U Crvenom krstu apeluju na sve one koji žele da dođu ali se ne osećaju zdravima, ili boluju od nekih akutnih ili hroničnih bolesti, pili su alkoholna pića u poslednja 24 sata, uzimali lekove protiv bolova u periodu od dva do pet dana, antibiotike u periodu od sedam dana, ili su imali operaciju, pirsing ili tetovažu u prethodnih šest meseci, savetuje se da ovaj put odlože svoj dolazak.

Osobe koje su preležale Covid-19 virus bez simptoma, nakon isteka karantina mogu doći i dati krv, a svi koji su imali lakše simptome i lečili su se u kućnim uslovima, potrebno je da sačekaju do mesec dana na dolazak na akciju, dok oni koji su imali tešku kliničku sliku treba da odlože davanje krvi za period od tri do šest meseci, odnosno do potpunog oporavka.