U utorak prvo “Romsko tamburaško i trubačko veče“

Na centralnom gradskom trgu će se u utorak, 12. septembra, održati prvo „Romsko tamburaško i trubačko veče“. Na koncertu, koji počinje u 19.30 minuta, nastupiće pet tamburaških i dva trubačka orkestra.

Nastupiće najeminentniji tamburaški orkestri, nastupiće trubački orkestar Manuela Ahmetovića, koji je dobitnik brojnih nagrada na festivalu u Guči, kao i svetski poznata zvezda Boban Marković i njegov sin Marko Marković sa svojim orkestrom.

„Ponosan sam što će se u Subotici održati prvo “Romsko tamburaško veče”, jer time pokazuje da je zaista jedan multietnički grad. Imaćemo izuzetne orkestre koji će sigurno napraviti sjajnu atmosferu i da ćemo se svi dobro provesti.“– najavio je Miloš Nikolić, član Nacionalnog saveta Roma.

Ovo Veče, će ujedno biti i prvi festival u Subotici u organizaciji Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, kojim organizatori žele da prikažu varijetet romskog melosa.

“Mi Romi smo poznati po našoj muzici, po našem muzičkom stvaralaštvu, na to smo jako ponosni, i ovaj koncert je svojevrsni poklon Gradu Subotici i svim građanima Subotice zbog činjenice da je on jedan od gradova koji se zaista može pohvaliti rezultatima kada je reč o prosecu unapređenja položaja Roma. Želimo da pokažemo široj društvenoj zajednici deo naše bogate kulture na koju smo jako ponosni, i jako smo ponosni kao narod na naš doprinos ne samo srpske već i svetske kulturne baštine “ – poručio je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, te se zahvalio Vladi Republike Srbije koja je opredelila dodatna sredstva Nacionalnom savetu Roma putem kojih će se i realizovati koncert.

„Drago mi je što će ova manifestacija biti novi deo kulturnog života Subotice. Tambura se sluša ušima, a čuje srcem i tako je doživljavaju oni koji vole tamburašku muziku, a romska muzika se prenosi sa generacije na generaciju. Tamburaška muzika je deo kulturnog  identiteta ovih prostora.“ – kazala je Jelena Jovanović, poslanica u Skupštini AP Vojvodine i predstavnica Nacionalnog saveta Roma u Srbiji.na