U okviru Dana Rusije u Srbiji otvorena izložba posvećena ruskom caru Petru I

U vestibilu Gradske kuće, sinoć je otvorena izložba plakata pod nazivom „Narod se slivao ka Petru“, posvećena vremenu vladavine ruskog cara Petra I povodom obeležavanja Dana Rusije u Republici Srbiji.

Izložba plakata odnosi se na vladavinu Petra Velikog, na doba promena, na utiske sa carskog boravka u Evropi, kao i razmišljanja o Istoku, severnim i južnim pohodima koji su se odrazili na stvaranje „Peterhofa“, letnje rezidencije koja je postala oličenje Petra I. Naziv izložbe nastao je iz stihova pesama koje su nastale u Peterhofu 1759. godine, na Petrovdan, u kojima se pominju reči „Narod se slivao ka Petru“.

“Petar Veliki se od svog detinjstva interesovao za mnoge stvari, među kojima je i brodogradnja. Kada je odrastao, bio je u Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj i tamo učio zanat radeći kao običan stolar i radnik na brodovima. Na taj način je Petar Prvi stekao zanat o brodogradnji. Nakon povratka u Rusiju je napravio velike promene u ruskoj floti u njenim finansijama, vojnom delu, otvorio je prve visoke škole za inžinjerstvo, medicinu i dao je više slobode ženama. Za vreme njegove vladavine pojavile su se prve novine, mnogo se više štampalo knjiga, školovao je plemiće, otvorio je put na Baltičko more, oslobodio je Azovsko more od Osmanlija, po njegovo ličnjom planu je izgrađen Sankt Peterburg,… Sve to nam govori da je ostavio neizbrisiv trag u ruskoj istoriji kao državnik i njegov doprinos je neizmerljiv.“ – kazala je Alla Bartošić ispred Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Aleksandar Nevski“ iz Subotice, prilikom otvaranja izložbe.

Da je postavljanje pomenute izložbe samo još jedna potvrda snage zajedništva srpskog i ruskog naroda, istakla je Milanka Kosić, članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulture grada Subotice.

“Kroz ovu izložbu mi upoznajemo najveću carsku palatu Rusije, koja se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine, podsećamo se jednog od najvećih ruskih vladara, reformatoru 18. veka, koji je veoma važna ličnost u istoriji kulturnih veza izmešu srpskog I ruskog naroda.” – rekla je Kostićeva.

Izložbu je pripremio Državni muzej-rezervat „Peterhof“ povodom Dana Rusije u Republici Srbiji, a čijem otvaranju je prisustvovao i prvi sekretar Ambasade Rusije u Srbiji, Aleksej Krivošejev Viktorović.

“Primetno je interesovanje srpskog naroda za rusku istoriju, kako staru tako i za sve ono što se dešava danas. Drago nam je što imamo tu podršku koju nam nesebično pruža srpski narod.” – izjavio je prvi sekretar ruske ambasade.

Izložba o ruskom caru Petru Prvom, u holu Gradske kuće, postavljena je do kraja ove nedelje, a zainteresovani je posetiti u terminu od 18 do 19 časova. Ona je samo jedna u nizu dešavanja koji će uslediti u danima pred nama u Beogradu, gde će u septembru biti prikazivani filmovi, upriličene izložbe, radionice i priređen duhovni sadržaj.

 

 

 

 

.