Izložba fotografija “Biti mlad u Srbiji 2022”

U Fondaciji za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš”, upriličena je izložba fotografija nastalih na konkursu “Biti mlad u Srbiji 2022”, koji je organizovala Delegacija Evropske unije u Srbiji, Nacionalna geografija Srbija, Politikin Zabavnik i Erazmus studentska mreža. Mladi su imali priliku da kroz fotografiju dokumentuju kako žive u Srbiji, koji su njihovi ciljevi, nade, aktivnosti, kako se provode, obrazuju, putuju, ali i da predstave volonterski rad i aktivizam mladih.

“Protekla 2022. godina protekla je u znaku godine mladih, tako da nam je to bilo zaista važno. Sve ove izložene fotografije su najbolje odabrane iz pomenutog konkursa koji se održavao nekoliko meseci i mislim da imamo raznolike proizvode tog konkursa koji opisuju razne aspekte života mladih u našoj zemlji, od njihovog odrastanja, školovanja, zabave, budućnosti, putovanja i ono što je nama važno je da ona putuje kroz različite gradove u Srbiji i da ne bude centralizovana. Izložba je do sada predstavljena u Čačku, Novom Sadu, Nišu, Beogradu i zaista vidimo priliku da ovakve divne stvari donesemo i na lokalu. Mislim da život u našoj zemlji donosi velike lepote, imamo mnogo prilika i ono što Evropska unija u Srbiji čini je da mladi imaju što više priike za obrazovanje, zabavu i nadogradnju svojih kapaciteta, a verujem da mladi imaju svoje poteškoće, ali odrastanje i jeste takvo i nadamo se da će mladi izaći jači iz tog mladalačkog perioda”, ističe Divna Prusac iz EUInfo pointa, koja je svoje iskustvo boravka u Evropskoj uniji, konkretno Portugalu, opisala kroz učešće u studentskoj razmeni u Portugalu, gde je imala priliku da podeli iskustvo odrastanja u Srbiji.

“Kroz fotografije smo sagledali šarenoliko iskustvo, od borbe za ravnopravnost do neverovatnog smisla za zabavu i uživanje, do propitivanja sopstvene budućnosti i društva u kojem se mladi danas nalaze i mislim da su zaista pokrili raznorazne teme i da zaista imaju želju da vode dijaloge na razne teme”, dodala je Divna Prusac.

Od preko hiljadu pristiglih radova, petočlani žiri u sastavu prof. Aleksandar Kelić, Igor Rill, Milana Petrović, Dimitrije Prokopović i David Pužado odabrao je četiri pobedničke i 16 najboljih fotografija, među kojima je bila i ona koju je za potrebe konkursa fotografisala naša sugrađanka Sara Trajan, koja fotografiju smatra svojim budućim profesionalnim opredeljenjem.

“Nisam se nešto posebno ni pripremala za ovaj konkurs, nego sam slučajno videla da postoji mogućnost prijave i smatrala sam da je to dobra prilika. Došla sam na ideju da fotografišem, u tome su mi pomogle moje drugarice, a Železnička stanica predstavlja rastanak, odlaske i ljubav među ljudima. Bavim se fotografijom već nekoliko godina i inspiracju nalazim u svakodnevici. U planu mi je da upišem studije fotografije, a Subotica za mlade jeste prihvatljiva, ali većina mladih teži da svoj život nastave u nekom od većih gradova Srbije, pa i u inostranstvu”.

Podrška Evropske unije mladima u Srbiji ogleda se u podsticanju njihovog obrazovanja, mobilnosti i uključenosti u donošenju odluka, kao i razvoju sporta i promociji zdravog života. Takođe, Evropska unija ističe važnost obrazovanja i zapošljavanja mladih koji su noseći stubovi evropske budućnosti. U okviru programa Erazmus+, preko 16 hiljada pojedinaca iz Srbije imalo je priliku da učestvuje u projektima mobilnosti.