Počela je trodnevna “Bio škola”

Na Otvorenom univerzitetu danas je počela trodnevna “Bio škola” sa ciljem edukacije,  razmene iskustava i saradnje o organskoj proizvodnji koju organizuje Organic Control System Subotica i udruženje Terras.

Predstavnici Vrnjačke Banje naredna tri dana će boraviti u našem gradu. Kako ističe Žarko Marković, predsednik komisije za poljoprivredu pomenute opštine, imajući u vidu da je ova banja jedan od najvećih turističkih centara na Balkanu, želja im je da u svoju ponudu hrane i zdravih namirnica uvedu jednu specifičnost, uz poštovanje zaštite životne sredine.

“Mi smo ovu saradnju počeli pred desetak godina sa Organic Control Systemom serijom predavanja, posetom BioFest-u ovde u Subotici, međutim sve teško prolazi, ali evo sad smo na pragu da sa našim udruženjem čije članice rade na jednom ruralnom području pod otežanim uslovima na obodima planine Goč, gde ima šumskih plodova i darova prirode, da to pretvorimo u neke finalne proizvode i da ih približimo ne samo gostima nego i posetiocima sa svih strana sveta. Mi smo prošle godine imali preko milion noćenja, što znači isto toliko obroka i tu vidimo svoju šansu da zaposlimo lokalno stanovništvo, da na jedan poseban način prikažemo to što imamo u našoj okolini, gde ustvari svaki gost koji želi da nešto ponese i pojede, a što je sa tog područja. Mislim da smo na nekoj konkretizaciji te želje. Šansu u tome vidimo zato što imamo obezbeđeno tržište i kroz otvaranje prodavnice i direktnim snabdevanjem restorana, pokušaćemo da to što više realizujemo na taj način, da se ti proizvodi, odnosno viškovi tih proizvoda koji su organski, dođu do naših konzumenata u ugostiteljstvu i posetilaca koji će to kući da ponesu maltene kao lek, jer je naša deviza da od prirode stvaramo umetnička dela”.

Marković objašnjava da se u Vrnjačkoj Banji prodaja proizvoda trenutno izvodi na jednoj neorganizovanoj berzi, a želja im je da istu svedu u zakonske okvire, jer kako naglašava, Vrnjačka Banja ne može da se predstavlja sa tamo nekim proizvodima koji su sumnjivog kvaliteta i pre svega zdravstveno nebezbedni. “Sve više se spaja zdravstveni turizam sa običnim i na taj način bi zaokružili tu priču, jer imamo i Fakultet za hotelijerstvo i turizam koji je nedavno otvorio smer za gastronomiju čiji studenti će te proizvode sa naših gazdinstava koji se proizvode po ekološkim standardima prezentovati i želimo da ih malo uvedemo u organsku proizvodnju”, dodaje on.

“Došli smo da proširimo svoja znanja i da vidimo koji je najkraći put da dobijemo oznaku i sertifikat za proizvode koje ćemo plasirati, ja se nadam kroz nekih mesec dana u našoj otvorenoj radnji koja će se zvati “Kuća vrnjačkih ukusa”. Ono što će biti posebno i autentično za te proizvode je to što su oni sa našeg lokala, u pitanju su šumski proizvodi i smatramo da će to da skrati proces sertifikacije i da će brže doći do oznake organskih proizvoda koji će se naći na našim policama”, kaže Milica Đorđević iz udruženja Seoskih žena Vrnjačke Banje koje broji 19 članica.

“Ovo je dobra prilika da se polaznici upoznaju sa Suboticom i njenim organskim proizvođačima i da praktično čuju jedan set predavanja, koji je pre svega baziran na našem iskustvu koje smo stekli unazad petnaest godina, tako da će biti zaista jedna dobra prilika da čuju i o standardima u organskoj poljoprivredi, periodu konverzije, osnovnim principima, zaštiti, semenima, itd. Bez obzira koliko agronomi danas uče o organskoj poljoprivredi i dobiju taj neki set znanja, prosto ono nešto što je praksa pokazuje se da je zaista neophodno, kako bi sutra mogli da odgovore tim nekim zakonima organske poljoprivrede”, rekao je Nenad Novaković, direktor Organic Control Systema u Subotici.

Tokom škole organizovana je teoretska obuka i poseta farmama Družinski u Bačkoj Topli i Mamužić u Subotici, gde će se polaznici upoznati sa praktičnim elementima organske proizvodnje, a u planu je i poseta Čeneju, gde se porodica Kuzmanović vrlo uspešno bavi organskom proizvodnjom kao porodičnim biznisom, distributivnom centru organskih proizvoda i organskoj prodavnici u Novom Sadu.