KulturaSubotica danas

Prikazivanje filmova u okviru prekograničnog programa FILMYing

U ponedeljak 26. i u utorak 27. septembra, u bioskopu Eurocinema od 17 časova biće prikazana preostala dva filma u okviru prekograničnog projekta FILMYing.

Drama “Rano venčanje” u režiji Tamaša Olta i Čabe Vekeša, svoju premijeru imaće u ponedeljak 26. septembra, a film prati budućeg oca koji je primoran da ostavi svoju trudnu ženu u pokvarenom automobilu i ode u grad da pronađe doktora. Trčeći po pomoć čovek unapred planira život svoje nerođene devojčice, ali mora da se suoči i sa činjenicom da bi mogao da je izgubi.

U utorak 27. septembra od 17h na repertoaru je igrani film “Koliko ja znam” u režiji Lorinc Nandora, koji donosi dramatičnu priču bračnog para koji se suočava sa činjenicom da je žena silovana, a usled nedostatka dokaza slučaj ne može da se procesuira. Situacija u kojoj su se našli testira njihov odnos. Nakon projekcije filmova predviđen je kraći razgovor sa gostima. Filmovi su titlovani na srpski jezik, a razgovor sa gostima će takođe biti prevođen.

Promocija kinematografije partnerskih zemalja je poslednja aktivnost prekograničnog projekta FILMYing – Filmska umetnost povezuje prekogranični region, koji se realizuje u okviru Interreg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija u partnerstvu Otvorenog univerziteta Subotica i Centra za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina.

Nakon uspešno realizovanih edukativnih radionica MOBIFILM škole u Subotici i Segedinu, kao i zajedničkih radionica polaznika škole na filmskim festivalima u Segedinu i Subotici, istraživanja, pripreme i objavljivanja video knjige kao i sastanaka predstavnika filmskih festivala iz prekograničnog regiona, čiji je cilj bio saradnja i umrežavanje, započeta je i realizacija promocije srpske i mađarske kinematografije u prekograničnom regionu.