Otkazana promocija knjige Igora Mirovića, u četvrtak u SKC-u predavanje prof. dr Mirka Vujoševića

Promocija knjige predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića “Svetlo u svetioniku“, koja je prvobitno bila najavljena za sutra, 25. maj se otkazuje, a javnost će o novom terminu biti blagovremeno obaveštena.

U četvrtak, 26. maja u Zadužbini Dušana Radića sa početkom u 19 časova, predavanje na temu „Ko je najbolji – Postoji li demokratsko odlučivanje“ održaće prof. dr Mirko Vujošević, redovni profesor Univerzitet u Beogradu, Fakulteta organizacionih nauka na Katedri za operaciona istraživanja i statistiku i redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije.

“Svakodnevno rešavamo praktične probleme odlučivanja koji su u suštini traženje odgovora na pitanje ko je najbolji ili što je najbolje. Često se do tog odgovora dolazi lako, na osnovu iskustva i običaja, s implicitnim uverenjem da je tako najbolje. Izbor najboljeg rešenja ne mora da je težak ni u slučajevima kada se u obzir uzima samo jedan kriterijum. Međutim, u životu se srećemo i sa problemima odlučivanja koji nas namuče dok ne dođemo do konačne odluke kako da ih rešimo. Razlog tome je želja da se pronađe idealno rešenje, da čovek dobije jare i da sačuva pare. Drugim rečima, teškoće odlučivanja proističu iz namere da se zadovolji više želja, od kojih neke mogu biti međusobno potpuno ili delimično suprotstavljene. Operaciona istraživanja ili nauka o menadžmentu, (oblast mog profeionalnog interesovanja od početka karijere do danas), bavi se razvojem metoda i tehnika koje treba da pomognu donosiocu odluke, vlasniku problema, da izabere opciju koja njemu najviše odgovara. Ilustracija problema odlučivanja u prisustvu više kriterijuma biće data na jednostavnom, svima poznatom problemu čije rešenje većina nas smatra trivijalnim, iako to ne mora da bude opšteprihvaćeno. Zatim će ukratko biti predstavljeno uopštavanje problema i izložene osnovne ideje za razvoj metoda racionalnog (objektivnog?) odlučivanja. Na kraju, ne najmanje važno za ovo izlaganje, već naprotiv, možda najvažnije, biće izložen jedan odgovor na pitanje iz naslova, postoji li demokratsko odlučivanje. Radi se o rezultatima nobelovca Keneta Eroua koje neki ekonomisti, sociolozi i filozofi smatraju jednim od najznačajnijih saznajnih dostignuća dvadesetog veka”, ističe prof. dr Mirko Vujošević.