Opera “Travijata” 02. aprila u Subotici

Opera “Travijata” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada gostovaće na sceni Jadran Narodnog pozorišta u subotu, 2. aprila, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije. Prema rečima organizatora ovom gostovanju je prethodio sporazum koji su nedavno potpisali direktori pozorišta ova dva grada.

“Ovo gostovanje je plod saradnje koja je već dugo pripremana i planirana. Sa operom “Travijata” 1947. godine, opera Srpskog narodnog pozorišta je obnovila svoj rad, a u ovoj godini opera obeležava 75 godina od reosnivanja. Ova predstava broji bezmalo 100 ljudi što na sceni što oko nje, tako da simbolično ćemo pokrenuti opersku scenu u Narodnom pozorištu u Subotici, jer je opera novosadskog pozorišta u prethodnom periodu pokazala da je ovoj umetnosti zaista potreban novi prostor i nova publika. Ja sam uveren da u Subotici postoji veliki broj onih koji će biti zainteresovani za ovakvu scenu u novom pozorištu, tako da je SNP spremno da nastavi svoju misiju koju je započelo pre 161 godinu a to je širenje kulture na našim prostorima”, istakao je direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Stankov.

U ovom izvođenju Travijate biće prikazani najbitniji segmenti u nešto manjoj formi, imajući u vidu prostorni kapacitet scene subotičkog Narodnog pozorišta, a Aleksandar Stankov naglasio je da će se članovi Srpskog narodnog pozorišta potruditi da što je bolje moguće i verodostojnije prikažu predstavu.

Praizvedba ove opere održana je u Veneciji 1853. godine, premijera u Srpskom narodnom pozorištu izvedena je 1981. godine,  a obnovljena je 2002. godine na sceni “Jovan Đorđević”. Karte za operu “Travijata” se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta ili rezervisati putem telefona na broj 024/557-436.