Održana prva e-licitacija trajno oduzete robe

U Upravi carina održana je prva elektronska licitacija trajno oduzete robe, što će od sada biti jedini način na koji se takva roba javno prodaje, čime je tradicionalan način prodaje robe oduzete pravosnažnim rešenjima u carinsko-prekršajnim postupcima i zvanično otišao u istoriju.

Najvredniji ručni časovnik marke “Hablot“ koji je bio ponuđen na prodaju po početnoj ceni od 885.000 dinara, prodat je za 900.001, kao i dva luksuzna časovnika marke “Omega“ koji su prodati za 1.355.000 dinara, odnosno 466.000 dinara. Od 20 stavki izloženih na prodaju, prodato je 13, čime je za budžet ostvaren prihod od 3.308.256 dinara. Redni brojevi koji nisu prodati na e-licitaciji biće izloženi na narednoj, koja se planira početkom juna, pri čemu će početne cene izloženih predmeta na licitaciji biti umanjene i do 30 odsto.

Prva e-licitacija je izazvala značajno interesovanje, pošto se samo radi razgledanja robe, na aplikaciji za elektronske licitacije Uprave carina, prijavilo preko 2.600 građana i gotovo 300 pravnih lica. Kako na licitacijama mogu učestvovati samo oni koji prethodno polože neophodnu kauciju (30 odsto od vrednosti robe), za robu čija je prodaja ovoga puta oglašena, podneta su 464 zahteva, a 113 učešća je odobreno, što znači da je toliko kaucija uplaćeno. Iza tih odobrenih učešća, stoji 63 učesnika (42 fizička i 21 pravno lice), jer su mnogi licitirali za više od jednog predmeta.

Očekuje se da će digitalizovana prodaja robe, omogućiti brojne benefite, počevši od toga da će  mnogo veći broj zainteresovanih moći da učestvuje, pa će se samim tim postizati i viša prodajna cena, što je korisno za budžet u koji se sva sredstva ostvarena na javnim prodajama direktno uplaćuju.

‘Krenuli smo odlučno u proces digitalizacije carinskih postupaka i to je naš prioritet u radu. Digitalizacija privredi i građanima donosi brže i efikasnije postupanje i smanjuje rizik od zloupotreba. Uvođenje e-licitacija je veoma važan iskorak na putu kojim dobijamo sasvim nepristrasne, sigurne, transparentne i konkurentne postupke licitacije, bez mogućnosti za manipulacije učesnika u postupku“, istakao je direktor Uprave carina Branko Radujko i dodao da su sada bilo kakve “zakulisne“ radnje, kao što su dogovaranje i favorizovanje pojedinih učesnika, nemoguće.

Prodaja oduzete robe putem interneta je samo jedan od carinskih postupaka koji će ubuduće biti potpuno digitalizovan, a očekuje se da do kraja 2025. godine to budu apsolutno svi carinski postupci uključujući i uvoz i izvoz.