Održana manifestacija “4. Vaskrs na Paliću”

Nakon dve godine pauze, na Velikoj terasi je u subotu održana turističko – kulturna humanitarna manifestacija “Vaskrs na Paliću” koja je okupila veliki broj mališana. Kako bi praznike proveli na zabavan, ali i edukativan način, mališani su oslikavali jaja od stiropora u nekoliko tehnika, koja su prethodno morali da sakupe, a nakon toga su ih i prodavali. Sav iznos prikupljenih sredstava namenjen je za decu ometenu u razvoju “Kolevka” u Subotici. Tokom humanitarne prodaje ukrašenih uskršnjih jaja prikupljeno je nešto više od 6 hiljada dinara.

Iako vremenske prilike nisu bile naklonjene, organizatori su izrazili zadovoljstvo što je veliki broj roditelja odlučio da svoju decu dovede na Palić, kako bi u društvu svojih vršnjaka proveli jedno kvalitetno subotnje prepodne. “Ljudi su se adekvatno obukli, baš smo zaključili da su željni ovakvih manifestacija, da su na okupu. Radujem se što negujemo ovu tradiciju i da nekako se i družimo, a sa druge strane nađemo i neke nove tehnike za ulepšavanje i ukrašavanje jaja. Tu su naše dve vaspitačice koje su svakako učinile da malo razviju i uvide neke nove tehnike. Tradicionalno se akrilnim bojama oslikavaju jaja od stiropora, ove godine uveli smo malo i rad sa sunđerčićima, jednu jednostavniju tehniku tapkanja za manju dečicu i bojenje flomasterima za najmlađe učesnike, koji možda nisu tako vešti sa bojama. I ove godine kao i prethodne kada smo održali treći Vaskrs na Paliću, pomažemo Dom za decu ometenu u razvoju “Kolevka”, želeli smo da negujemo zapravo tu humanitarnu crtu našeg Vaskrsa, jer je sve za naše učesnike poklon. Podržali su nas folklorni ansambl “Sunce” i plesni studio “Boom box”, koji je odigrao jedan savremeni ples. Oni ove godine obeležavaju pet godina postojanja kao i naša manifestacija, tu se pratimo po uzrastu i radujemo se da smo zajedno. Bilo je čak petnaestak mališana koji su otpevali ili odrecitovali pesmu na temu Vaskrsa, zaista su se pripremili i sve što sam najavila da će biti nagrađeni svi oni koji su hrabri, što je za mene bilo neočekivano, ali radujem se da ih je bilo u tolikom broju”, istakla je Olivera Imbronović, predsednica Udruženja “Jogi”.

Ona je istakla da je značajno to što se od samog početka organizovanja Vaskrsa na Paliću, manifestacija najavljuje i na Sajmu turizma, a povodom toga osmišljeni su petodnevni turistički programi posete Paliću. “Na taj način smo želeli i deci da ponudimo jednu ovakvu vrstu zabave u cilju podizanja kulture i negovanja tradicije. Hoteli su puni za vaskršnje praznike, s obzirom da su petak i ponedeljak slobodni dani, negde nam je u organizacionom odboru samih ugostitelja da na neki način iskoristimo ovaj praznik na najbolji način da svima bude dobro”, dodala je ona.

Učešće u 4. Vaskrsu na Paliću uzela je i “Suzina mala krojačka radionica – Bojalište”, koja je za sve prisutne mališane obezbedila uskršnju dekoraciju, kao i brojni ugostiteljski objekti koji su pripremili nagrade za najmlađe.