Novi protest pijačnih prodavaca

Nakon što nisu dobili odgovor na zahteve, kao i na peticiju o ukidanju e-fiskalizacije potpisanu od strane 15.800 ljudi, koje su prošle nedelje predstavnici Udruženja pijačnih prodavaca “Opstanak” predali Ministarstvu finansija, pijačni prodavci danas su u Beogradu održali još jednu u nizu protestnu šetnju kako bi izrazili nezadovoljstvo novinama koje od 01. maja donosi novi Zakon o fiskalizaciji. Protestu se jutros priključilo i oko 250 prodavaca iz Subotice, a oni koji nisu iz solidarnosti su zatvorili svoje tezge. Procenjuje se da na protestu učestvuje nekoliko hiljada ljudi.

Pored zahteva da se pijace izuzmu od uvođenja novih e-fiskalnih kasa, prodavci traže da dobiju i posebnu šifru delatnosti koja bi bila u skladu sa njihovim uslovima i mogućnostima poslovanja, a zahtevaju i poseban status pri APR-u.

Pijačni prodavci neće odustati od svojih zahteva, ističu organizatori. Saglasni su da će uvođenje fiskalnih kasa na pijace dovesti do zatvaranja tezgi i firmi, a veliki broj ljudi ostaće bez posla i na rubu egzistencije. “Veliki broj prodavaca biće primoran da zatvori tezge koje su sami izgradili i finansiraju, svi uredno plaćaju poreze, doprinose, tezgarinu. Mislimo da nećemo moći da izguramo sve namete koje će doneti novi način prodaje”, ističu prodavci.