Nastavak akcije „Obrok solidarnosti“ u 2022. godini

Združena akcija Krov nad glavom je samoorganizovani kolektiv koji se u Subotici okupio oko borbe protiv prinudnih iseljenja, izvršitelja i dužničkog ropstva a borbu su proširili i protiv gladi i prehrambene nesigurnosti, koju sprovode u okviru akcije „Obrok solidarnosti“.

Akcija „Obrok solidarnosti“ trajala je od novembra 2020. do juna 2021. godine u okviru koje je su se kuvali i distribuirali topli obroci socijalno ugroženim građanima na teritoriji grada Subotice (grad, Palić, Hajdukovo, Tavankut). Obroke smo kuvali u prostoru parka Mini Jugoslavije ali smo se u septembru iz istog morali iseliti. Od tada praktično i kreće naša potraga za adekvatnog prostora da bi nam isti ustuip solidarni sugrađanin pa će se akcija već za vikend. U narednom periodu fokusiraćemo se na naše najugroženije sugrađane, one koji najviše pate u prehrambenoj nesigurnosti. Do sada smo kuvali 30 puta a tokom tih susreta, napravili smo pravu malu zajednicu gde je u našim akcijama kuvanja do sada učestvovalo preko 30 volontera koji su nam pomagali oko kuvanja i distribucije obroka. Za kuvanje toplih obroka je do sada upotrebljeno 300 kilograma mesa (piletina, govedina, svinjetina), 100 kilograma šargarepe, 150 kilograma luka, po 100 kilograma pasulja i kupusa, 100 kilograma pirinča, 80 kilograma krompira, 50 kilograma graška i boranije, 20 litra ulja, 10 kilograma soli i paprike. Uz obrok, do sada je podeljeno i 1000 vekni hleba.

Aktivnosti Združene akcije Krov nad glavom finansiraju se isključivo  donacijama solidarnih građana. Rad zasnivaju na dobrovoljnoj bazi, međusobnoj saradnji i uvažavanju, koristeći svoje slobodno vreme. Iz tog razloga veoma nam je značajan doprinos volontera i svih ljudi dobre volje koji su do sada podržali naše napore.

Ukoliko podržavate naš rad, donacije možete uplatiti na dinarski račun:

200-3300070101029-06 (Poštanska štedionica)

Svrha uplate: Obrok Solidarnosti Subotica

Primalac: Udruženje Ekoslavija, Narodnog Fronta 11, Subotica.

Šifra plaćanja: 289

Prehrambena nesigurnost je definisana kao „teškoća da se obezbedi dovoljno hrane da bi se zadovoljile osnovne prehrambene potrebe“. Prehrambeno nesigurna domaćinstva jedu manje raznovrsnu hranu, manje kaloričnu sa manje vitamina i nutritivnih vrednosti. Prehrambeno nesigurne porodice često nemaju redovne obroke u kontinuitetu, zbog nemogućnosti obezbeđivanja i nabavke hrane usled siromaštva.