Na Paliću održana uskršnja radionica

U subotu je na Velikoj terasi na Paliću održana radionica farbanja i ukrašavanja uskršnjih jaja koju su organizovali subotičko umetničko udruženje talenata “Talentum”, u saradnji sa partnerskim Udruženjem srpske manjine „Banat“ iz Deska u Mađarskoj. Ovo je drugi po redu zajednički projekat pomenuta dva udruženja, čiji rad se ogleda u međusobnoj uspešnoj i uzajamnoj saradnji i učestvovanju na raznim manifestacijama.

“Mi se spremamo za taj veliki i lep dan, Uskrs. Farbanje jaja je nešto što je najvažnije za ovaj praznik, kako bi odrasli i deca naučili te stare tehnike koje su nekada naše bake koristile u farbanju jaja. Cilj je da znanje koje imamo predamo deci ali i odraslima, ženama koje žele da nauče, što će one dalje prenositi novim generacijama. Na radionici nećemo samo farbati jaja, nego ćemo se baviti tehnikom pustovanja i tehnikom pisanja sa voskom na jaja. Deca su zainteresovana za ovakve radionice i uvek dolaze u velikom broju. Radoznala su i vole sve da vide i nauče, njima treba samo ponuditi da se zabavljaju i da kroz zabavu i nauče”, kaže Tamara Brezovski, predsednica UUT “Talentum”.

Učesnici radionice bili su deca koja pohađaju UUT “Talentum” ali i mnogobrojni mališani sa Palića, iz Subotice i mađarskog grada Desk.

Radionica ukrašavanja uskršnjih jaja realizovana je u okviru projekta “Handcraft”, koji se finansira iz sredstava Mađarska-Srbija Interreg IPA CBC programa, sa ciljem promocije proizvoda tradicionalnih rukotvorina, kao doprinos razvoju turizma u prekograničnom regionu. Udruženje “Talentum” postoji od 2013. godine i bavi se pretežno dečijim folklorom, narodnim mađarskim igrama, ali i svim onim što ima veze sa narodnom muzikom, nošnjom i pevanjem.