Mamine klice – hrana za 21. vek

Brz tempo života i nedostatak vremena za pripremu svežih obroka za nas i članove porodice, kao i sve veća potražnja za gotovom hranom koja je mahom industrijska i puna konzervansa, aditiva i drugih štetnih supstanci, ponukali su našu sugrađanku Vesnu Horvatski Mjazga da počne da se bavi proizvodnjom klica i mikrobilja, hranom koja je visoke nutritivne vrednosti, veoma je ukusna, odiše svim neophodnim vitaminima i mineralima, a u isto vreme je zdrava i priprema se brzo.

Mikrobilje predstavljaju jestive, meke, mlade biljke koje se dobijaju od semena povrća, žitarica ili drugih biljaka, dok su klice samo proklijala semena, a gaje se od specijalnog semena koje je organsko i hemijski nije tretirano. Sa suprugom Sašom kupila sam imanje i odlučili smo da osnujemo poljoprivredno gazdinstvo. Kako bih na brži način došla do gotovog proizvoda počinjem da gajim mikrobilje, ali sam shvatila da je ljudima teško da isto održavaju u kućnim uslovima. Nakon nekog vremena provedenog u istraživanju saznajem za klice koje sada redovno krećem da uzgajam, za šta posedujem urednu dozvolu od nadležnog Ministarstva- ističe na početku razgovora Vesna Horvatski Mjazga, koja inače potiče iz porodice koja se dugi niz godina bavi poljoprivredom, s toga ne čudi što je izbor njenog zanimanja vezan upravo za rad sa plodovima zemlje.

U njenoj bašti rastu brojne vrste malih i tananih biljčica koje važe za prave džinove zdravlja; brokoli, Sango rotkvice ljubičaste boje, Čajna rouz roze-zelene boje i japanska zelena rotkvica Dajkon, zatim spelta, pšenica, lucerka, vlašac, kinoa, Mungo pasulj i sočivo. Nedavno je u svoj proizvodni asortiman vratila  mikrobilje od kojih se izdvajaju slačica, Kres salata, cvekla, korijander, grašak i suncokret. Neke od navedenih se prema njenim rečima mogu saditi i u obliku klica, što kako ističe takođe uspešno gaji.

A benefiti za zdravlje su i više nego brojni. Prema istraživanjima, brokoli pomaže u sprečavanju nastanka kancera i rasta kancerogenih ćelija, cvekla utiče na krvnu sliku tako što potpomaže vezivanju gvožđa, suncokret je dobar za regulisanje rada štitne žlezde, kinoa deluje protivupalno i kod virusnih infekcija, dok lucerka (poznatija kao alfa-alfa) predstavlja prvu pomoć u regulaciji holesterola. Tu je i spelta za regulaciju nivoa šećera u krvi.

-Reakcije ljudi na moje proizvode su različite. Neki su otvoreni za nove mogućnosti kada je u pitanju zdrava ishrana, imate ljudi koji jako teško prihvataju nešto novo i malo ih je teže nagovoriti da probaju drugačije od onog što već imaju u ponudi zato što nisu dovoljno informisani, a tu je i veliki broj onih koji zbog zdravstvenog stanja žele da uz terapiju drže bolest pod kontrolom, upravo zbog svih malopre navedenih benefita koje klice i mikrobilje nose sa sobom- ističe naša sagovornica.

Sve veće interesovanje korisnici iskazuju za tzv. “miks klica”, mešavinu dve ili više vrsta ovih biljaka jer su generalno site pa odlažu potrebu za hranom, a zajedno čine mešavinu velikog broja vitamina i minerala neophodnih za naš organizam. -Na ovu ideju sam došla iz razloga što meni lično pojedine klice nisu bile ukusne same, pa sam probala da pomešam različite vrste ukusa što se na kraju pokazalo kao dobitna kombinacija. Klijentima se jako dopalo, s toga sam nastavila da, prateći njihove želje nudim i jedan ovakav interesantan proizvod-.

Klice i mikrobilje se mogu konzumirati i u obliku obrok salata. Reč je o još jednoj ideji naše sugrađanke koju toplo preporučuje svima, za čiju pripremu ne treba mnogo vremena, a postupak je jednostavan.

– Za obrok u količini od 100g koji sami kod kuće možete napraviti predlažem da nabavite dve vrste klica ili mikrobilja. Za jednu obrok salatu dovoljno je 80 grama biljaka, a ako je reč o dve vrste, onda količina treba da bude ravnomerna. Ostatak neka čine orašasti plodovi po želji,, različte vrste sireva, povrće i ulje, najbolje maslinovo jer pospešuje vezivanje vitamina u organizmu. Možete staviti par kapi limuna, ali samo ukoliko će salata odmah da se konzumira.-predlaže ona i savetuje da svi kojima se ukaže prilika da probaju klice i mikrobilje budu obazrivi, jer prema svojim svojstvima ubrzavaju metabolizam pa s početka ne treba uzimati velike količine.