“Mamine klice” – primer uspešnog preduzetništva mladih Subotičana

Naša sugrađanka Vesna Horvatski Mjazga je pravi primer kako spoj mladosti, entuzijazma, posvećenosti i ogromnoj ljubavi prema poslu kojim se bavi, može da donese uspeh u bavljenju preduzetništvom.

Kada je pre dve godine sa suprugom Sašom kupila imanje i počela da se bavi proizvodnjom klica i mikrobilja, nije verovala da će naići na veliko interesovanje kako naših sugrađana, tako i ljudi u okruženju.

“Moram da kažem da su se proizvodi jako dobro pokazali, ljudi su zaista jako zainteresovani i od samog početka su sa mnom. Korisnici imaju mogućnost pretplate na određene proizvode što se takođe pokazalo kao jako dobar poslovni potez. Najčešće se traži kombinaciju klica lucerke i rotkvice, zato što je lucerka neutralna, rotkvice su ljute, a njihovom mešavinom dobija se pikantan ukus koji se slaže sa gotovo svakim obrokom. Ono što je takođe jako dobro je što su i naši najmlađi sugrađani moji klijenti, što govori da sve veći broj mališana uz svoje roditelje koristi mikrobilje i klice i veoma se raduju kada vide da im stižu omiljeni proizvodi. Uvek treba izabrati lokalnog uzgajivača kako biste imali pristup uvek svežim klicama, (nekoliko puta nedeljno imam berbu) jer se klice i mikrobilje po supermarketima čuvaju predugo i u neadekvatnim uslovima”, ističe Vesna.

U njenoj bašti svakodnevno raste veliki broj malih i tananih biljčica koje važe za prave džinove zdravlja. To su Sango rotkvice ljubičaste boje, Čajna rouz roze-zelene boje i japanska zelena rotkvica Dajkon, a pored navedenih u ponudi ima i speltu, pšenicu, lucerku, vlašac, kinou, heljdu, Mungo pasulj i sočivo. Od mikrobilja tu su slačica, cvekla, korijander, grašak i suncokret.

Da ove biljčice imaju brojne benefite za zdravlje govore i istraživanja, prema kojima brokoli pomaže u sprečavanju nastanka kancera i rasta kancerogenih ćelija, cvekla utiče na krvnu sliku jer potpomaže vezivanju gvožđa, suncokret je dobar za regulisanje rada štitne žlezde, kinoa deluje protivupalno i kod virusnih infekcija, dok lucerka (poznatija kao alfa-alfa) predstavlja prvu pomoć u regulaciji holesterola. Tu je i spelta za regulaciju nivoa šećera u krvi. Mikrobilje se gaji na organskom zemljištu, dok klice rastu samostalno. Pri uzgoju ne koriste se hemikalije štetne po zdravlje i okolinu, a seme se dezinfikuje na prirodan način kako bi krajnji proizvod bio bezbedan za konzumaciju.

“U ponudi već duže vreme imam obrok salate, a korisnicima se veoma dopada taj spoj klica sa dodacima. Pakovanje se sastoji od 80 grama klica, koje mogu da se kombinuju sa maslinama i orašastim plodovima kao što su badem, indijski orah, lešnik, kikiriki, čia seme, lan i to se sve kasnije prelije maslinovim uljem. Mislim da se taj proizvod pokazao jako dobro, jer konzumenti kažu da su siti između 4 i 6 sati, a radi se o pakovanju od samo 120g, zato što klice imaju sposobnost da nivelišu šećer i holesterol, a pritom su te salate bogate vlaknima i vitaminima. Klice i mikrobilje u frižideru mogu da se čuvaju oko 5 dana”.

“Mamine klice” svoj put pronašle su i do popularnih subotičkih restorana i kafića koji u svojoj ponudi imaju obroke. “Uspostavila sam saradnju sa nekoliko restorana koji klice i mikrobilje koriste za dekorisanje hrane. Najviše im se dopadaju zato što su šarene i daju zanimljivu kombinaciju boja na tanjiru. Kažu da im moji proizvodi dugo opstaju, tako da je to još jedan dokaz da su uzgajani na prirodnoj bazi i bez hemijskih tretmana”. Vesna kaže da, kada je počela da se bavi ovim poslom, nije ni sanjala da će dostići ovaj nivo na kojem je sada. “Nisam se nadala da će ljudi na ovakav način prihvatiti moje proizvode i da ću ovako proširiti posao. Naravno, želim da u budućnosti poboljšam kako poslovanje, tako i svoju ponudu, volela bih da uđem u gotovo sve subotičke restorane i ostvarim saradnju sa drugim gradovima u okruženju. Jedna takva misija je već uspela, pa odnedavno svi ljubitelji klica i mikrobilja koji žive u Somboru mogu da naruče moje proizvode”, dodaje Vesna Horvatski Mjazga.

Naša sugrađanka savetuje svima da ukoliko budu u prilici probaju klice i mikrobilje, ali da budu obazrivi, jer prema svojim svojstvima ubrzavaju metabolizam, pa s početka ne treba uzimati velike količine. “Sveže sečeno mikrobilje neophodno je da se ispere pre konzumacije, može da se doda sendvičima, salatama, smutijima, a najvažnije je da se dodaje hrani koja je prohlađena, kako vrelina ne bi “ubila” vitamine kojima obiluju u mnogo većim količinama nego odrasle biljke, jer sadrže svu snagu koju su iscrpele iz semena da bi nikle. I klice i mikrobilje se konzumiraju sirove, jer na taj način povoljno utiču na sprečavanje stvaranja tumorskih ćelija, pomažu smanjenju postojećih i zbog toga se mnogi ljudi koji su oboleli od kancera opredeljuju za unos klica u svoje svakodnevne obroke”.