Karavan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom posetio Suboticu

U okviru karavana „Zajedno možemo” koji organizuje Udruženje „Budimo bezbedni”, Suboticu su posetili članovi Udruženja i tom prilikom sa predstavnicima Grada i Udruženja slepih i slabovidih Subotice razgovarali o položaju osoba sa invaliditetom u našem gradu, ali i o saradnji lokalne samouprave sa udruženjima koja ih okupljaju.

Cilj ovog karavana, koji obilazi čitavu Srbiju, jeste da se osnaže osobe sa invaliditetom, da izađu iz svojih kuća, da krenu da rade, da funkcionišu, a sve u saradnji sa  lokalnim samoupravama, kaže Dea Đurđević, novinarka i predsednica Udruženja „Budimo bezbedni”.

„Samo zajedno možemo da ostvarimo svoje ciljeve i sve ono što nam je potrebno. Idući iz grada u grad, i razgovarajući sa osobama sa invaliditetom vidim da su nam generalno slične potrebe, bez obzira koji invaliditet je u pitanju. Mi stalno govorimo o 10 posto, a to je zapravo više od 700 hiljada ljudi sa invaliditetom u Srbiji. Volela bih da se svi okupimo i da vidimo zaista koliko nas ima, da možemo i da uvozimo neke štapove za slepe, da možemo da napravimo pozorište za slepe, da svi u kolicima imaju pristup svim institucijama, a posebno kada je reč o parkinzima, privatnim ili javnim, tu nekako imamo najviše aktivnosti. Za sve to nam treba broj ljudi, treba nam snaga koja će da bude pokretačka, nas ima dosta, mi možemo zajedno da se pokrenemo. Zato karavan i nosi taj naziv. Udruženi možemo svi da imamo iste šanse i ciljeve” – priča Đurđevićeva.

Predstavnici Udruženja slepih i slabovidih Subotice, predstavili su beogradskom Udruženju aktivnosti svojih članova, angažovanih u različitim oblastima.

„Mi podržavamo sve aktivnosti koje je ovo Udruženje organizovalo, uključujemo se u dalji rad i nadamo se da će naša saradnja biti odlična. Sada smo razgovarali o konkretnim projektima, rekli smo par rečenica o odlasku desetak naših glumaca, naše dramske sekcije u Zagreb na festival, od 9. do 14 oktobra. Dolazi Dan belog štapa i Dan invalida i to ćemo ispratiti onako kako možemo i koliko možemo” – rekao je Veso Avram, predsednik Udruženja slepih i slabovidih Subotice.

Zaključak današnjeg radnog sastanka je da je Subotica primer dobre prakse saradnje udruženja osoba sa invaliditetom i lokalne samouprave, odnosno podrške koju Grad njima pruža putem javnih konkursa, prevashodno iz oblasti društveno-humanitarnog rada, potom kulture, sporta i omladine, istakao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

„Važno je da udruženja za osobe sa invaliditetom podižu svoje kapacitete i budu aktivna tokom cele godine, kao i da sarađuju sa svim nivoima vlasti, ali i sa organizacijama i udruženjima poput Udruženja „Budimo bezbedni”, te da ostvaruju prekograničnu saradnju” – dodao je Đukanović.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *