Grad organizovao prijem za fudbalerke „Spartaka“

Ženski fudbalski klub Spartak, je u prvom krugu kvalifikacija Lige šampiona, održanom nedavno u Danskoj, trijumfima nad prvakom Farskih ostrva Ki Kasvikom (7:0) i finskim predstavnikom ekipom KuPS (2:1), izborio plasman među dvadeset i dve najbolje ekipe Evrope u ženskom fudbalu.

Tim povodom se gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, u Gradskoj kući, sastao sa našim prvotimkama, njihovim rukovodstvom i stručnim štabom.

„Svesni smo da ovo prevazilazi lokalni rezultat i da smo ponos cele naše države, jer smo napravili onaj iskorak o kom smo pričali godinama unazad i podigli smo lestvicu na mapi ženskog fudbala u Evropi. Naše heroine su dobile utakmice, jer su igrale kao jedna, imale su neverovatnu energiju i dale su „srce“ na teren. Od utakmice koja je pre dve godine igrana Holandiji, kada smo bili na korak da napravimo rezultat koji smo danas ostvarili, retkost je da smo u narenim godinama dobili konstantnu i veliku podršku od lokalne samouprave koja nam je dala veliki vetar u leđa, ujedinili smo vizije i svi smo, u saradnji sa Gradom, živeli za ovaj dan da postignemo istorijski uspeh.“ – istakao je sportski direktor ŽFK „Spartak“, Bojan Arsić.

„Ući u 22 ekipe u Evropi je rad od trinaest godina i pokazatelj da smo jedina ekipa na Balkanu koja je uspela da dođe u rundu dva i da se takmiči za drugu fazu Lige šampiona. To govori o kvalitetu rada koji pokazujemo u prethodnom periodu. Veoma sam ponosna na njih jer su pokazale kako se bori za ovaj klub, Grad i državu, a naše putovanje još traje“ – kazala je Violeta Slović, kapitenka ŽFK „Spartak“.

Gradonačelnik Bakić je izrazio da ima čast da organizuje prijem za, kako je rekao, „naš golubice, naše heroine, za ponos našeg grada Subotice – Ženski fudbalski klub Spartak”.

„Četrnaest titula prvaka Srbije, od kojih je čak 13 za redom, i deset puta osvojen Kup Srbije je, kako sam to već više puta izjavio, prava demonstracija moći koja nije viđena u bilo kojem sportu na teritoriji naše države. Njihova veličina ogleda se i u tome da, i kada pomislite da im ponestaje elana i motiva za dalje borbe na terenima, umeju da se izdignu iznad svih tih rezultata i naprave ne mali korak, nego veliki iskorak. I naprave istoriju, a to je da su se plasirale među 22 najbolje evropske ekipe u ženskom fudbalu“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Danas ćemo, dodao je, sa velikom pažnjom da pratimo žrebanje u Evropskoj kući fudbala u Nionu kako bi saznali koja je to poslednja prepreka koju Spartak mora da prođe kako bi takmičenje nastavio u grupnoj fazi Lige šampiona, među šesnaest najboljih ekipa.

„Fudbalerke Spartaka svojim trudom i ponašanjem i te kako zaslužuju  da igraju u grupnoj fazi Lige šampiona i ja im od srca želim da izbore taj plasman. Naš susret u Plavoj sali Gradske kuće je bio jako emotivan. Ja i ne mogu da sakrijem da su one moja slabost, moje miljenice, i za njih sa posebno vezan, tim pre što znam da su mnoge od njih, na čelu sa njihovim kapitenom Violetom Slović, odbile angažmane koji se mere u stotinama hiljada evra. One su ostale uz svoj klub, uz svoj grad, ostale su u svojoj Srbiji. To je i ogromna količina ljubavi prema svome klubu, svom gradu i svojoj zemlji, i neviđeni patriotitzam koji ove devojke imaju. I to niko od nas ne može da im uzvrati“, naglasio je Bakić.

Naveo je kako su „plavo-bele“ napravile fantastičan rezultat i pobedile klubove sa kojima ŽFK Spartak, u finansijskom smislu, ne može da se meri.

„Grad Subotica čini sve da u granicama mogućnosti pomogne Ženskom fudbalskom klubu Spartak i to ćemo raditi i ubuduće. Niko od nas političara ne može da uradi što jedan sportista može da uradi za Suboticu i Srbiju. Drago mi je da im se ovim rezultatom u Danskoj na neki način vratilo za nedostatak sreće u duelu sa Tventeom, pre dve godine, koji ni danas ne mogu da preželim. Ovo su godine truda i rada koje su fudbalerke uložile. Zahvaljujem se i stručnom štabu ŽFK Spartak, kao i rukovodstvu ovog kluba, koje je postavilo visoku lestvicu mnogim sportskim kolektivima, ne samo u našem gradu, nego i u Srbiji, kako treba da se organizuje i radi jedan klub sa malo materijala“ – zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

U drugom kolu Lige šampiona, ŽFK „Spartak“ će snage odmeriti sa Šveđankama.