ELEVENES PROIZVODI BATERIJE NOVOG DOBA

Kompanija ElevenEs, koja je pionir u tehnologiji katodnih LFP (litijum-gvozdeno-fosfatnih) baterija, otvorila je prvu fabriku za proizvodnju LFP baterijskih ćelija. Ovaj proizvodni pogon prvi je te vrste ne samo u našoj zemlji, već i u Evropi. Fabrika je specijalizovana za proizvodnju visokokvalitetnih LFP prizmatičnih ćelija. One su namenjene za upotrebu u različitim aplikacijama kao što su električni automobili, autobusi, kamioni i sistemi za skladištenje energije, i u ovom trenutku biće korišćene za potrebe testiranja velikih klijenata.

Fabrika u Subotici operativna je po najvišim svetskim ekološkim standardima, a čitavo poslovanje u potpunosti je usaglašeno sa zelenom agendom i regulativom Evropske Unije. Ova inovativna baterijska ćelija proizvedena je bez nikla i kobalta, pruža veću održivost, bezbednost i manje troškove. Pored toga, ove baterije traju tri puta duže u odnosu na konkurentske tehnologije, dok ElevenEs EDGE baterije imaju mnogo veću gustinu energije u poređenju sa LFP ćelijama drugih proizvođača.

Predviđanja pokazuju da će tržište LFP ćelija doživeti značajan rast u narednim godinama, a samo u poslednje dve globalna prodaja porasla je više od devet puta. S obzirom na to da su kineske kompanije trenutno većinski proizvođači LFP baterija, širenje industrije u Evropi biće ključno za revoluciju baterija na tržištu Evropske Unije.

 Otvaranje našeg prvog proizvodnog pogona u Srbiji i širenje našeg Istraživačko-razvojnog centra predstavlja prekretnicu za ElevenEs, ali i evropsko tržište baterijskih ćelija. LFP tehnologija je dokazala svoj potencijal na polju transformacije tržišta električnih vozila, a u prilog tome svedoči i istraživanje čuvene konsultanske kuće McKinsey kojim se predviđa da će do kraja decenije ove hemijske ćelije biti najzastupljenije na globalnom nivou. Ponosni smo na naš doprinos smanjenju globalnog karbonskog otiska, a koji počinje upravo u našim lokalnim proizvodnim pogonima, izjavio je Nemanja Mikać, generalni direktor kompanije ElevenEs.Otvaranje ove fabrike predstavlja značajan iskorak za ElevenEs, jer je u planu da se ovaj industrijski objekat 2024. godine proširi u „megafabriku“ koja će proizvoditi 500 MWh. Takođe je planirano, da u narednih pet godina sa radom počnu i dve „gigafabrike“ kombinovanih kapaciteta od 48GWh, što je ekvivalentno energiji potrebnoj za milion električnih automobila godišnje.Povodom otvaranja novog pogona, Tur Sekjanes iz Evropske alijanse za baterije istakao je sledeće:

Ovaj objekat nalazi se u samom središtu revolucije baterijskih ćelija. Izuzetno nam je drago što podržavamo ElevenEs u ovom projektu jer će se na taj način uspostaviti kompletan lanac vrednosti baterija u Evropi, a to ujedno predstavlja i sledeći korak u našem radu sa Evropskom alijansom za baterije (EBA). Projekat je u potpunosti usklađen sa ciljevima Alijanse, kao i potrebom za tranzicijom ka čistoj energiji i globalno konkurentnoj industriji. Pored proizvodnog fokusa na obezbeđivanju visokokvalitetnih LFP ćelija, ElevenEs implementirao je i niz inicijativa za promovisanje održive proizvodnje, uključujući korišćenje obnovljivih izvora energije za rad postrojenja – kombinaciju hidro, vetro i solarne energije. Kompanija takođe planira da nabavi sve neophodne aktivne materijale iz Evrope koji će ograničiti karbonski otisak proizvedenih ćelija LFP baterija.