Danas počinje isplata državne pomoći zaposlenima u socijalnoj zaštiti

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je danas počela isplata 10.000 dinara državne pomoći za oko 7.789 zaposlenih u socijalnim ustanovama.

“Novac danas leže na račune zaposlenih u centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne zaštite, odnosno domovima za stare, domovima za lica ometena u razvoju, domovima za duševno obolela lica…To znači da na 10.000 dinara državne pomoći mogu da računaju negovateljice, vaspitači u socijalnim ustanovama, odnosno u domovima za stare, kao i zaposleni na održavanju higijene, stručni saradnici, administrativni radnici i drugi zaposleni” rekao je on i napomenuo da je reč o pomoći koju je nedavno najavio predsednik Aleksandar Vučić.

“Ovo je još jedno obećanje koje ispunjavamo. Pomoć je inicirao predsednik Aleksandar Vučić, jer kada je uplaćivana jednokratna pomoć zdravstvenim radnicima, zaposleni u socijalnim ustanovama nisu bili obuhvaćeni. Ovaj vid pomoći je samo jedan od načina da im se odužimo i predstavlja znak da osluškujemo potrebe naših građana. U potpunosti smo svesni njihovih potreba i zato pokušavamo da kao socijalno odgovorna država pomognemo, jer imamo dovoljno novca. Podsetiću da smo polovinom januara uplatili po 10.000 dinara svim zaposlenima u zdravstvu, a od januara su uvećane i plate u javnom sektoru od 7 do 8 odsto. U februaru smo uplatili 100 evra za mlade i 20.000 dinara penzionerima. Time je država pokazala da je jaka i stabilna i u vreme krize”, naveo je on.

Kako je objasnio, ovom uplatom se ne završava pomoć države, jer je planirana još jedna pomoć od 100 evra za mlade. “Država je prvih 100 evra isplaćivala u februaru ove godine i tada je novac dobilo oko 1,1 milion mladih. Pravo na novih 100 evra državne pomoći imaju svi mladi od 16 do 29 godina. Prijavljeni za ovaj vid pomoći, novac mogu da očekuju u prva tri dana juna”, objasnio je on. Mali je rekao da su sve dosadašnje pomoći države, zapravo važne ekonomske mere, jer se novac koja država izdvaja, vraća u budžet, jer se pospešuje privredna aktivnost i održava nivo potrošnje.