Počinje isplata pomoći za zaposlene u prosveti

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će svi zaposleni u prosveti, kao i naučni radnici, danas, sutra i prekosutra dobiti pomoć od 10.000 dinara.

„Danas će leći novac zaposlenima u školama od posebnog interesa – kao što su Filološka, Matematička i Karlovačka gimnazija i studentskim i učeničkim domovima. Sutra će leći na račune zaposlenih u visokom obrazovanju i naučnim radnicima, a u petak zaposlenima u osnovnom i srednjem obrazovanju“, naveo je ministar finansija za RTS i istakao da će ovaj vid pomoći dobiti ukupno 130.000 zaposlenih u javnom sektoru i za to je izdvojeno 1,6 milijardi dinara. 

„Ovo je jednokratna pomoć. Dobijali su dosad povećanje plate. Početkom ove godine 10.000 dinara dobili su zaposleni u zdravstvu, zatim su penzioneri dobili po 20.000 dinara, što je najveća ikada isplaćena jednokratna pomoć. Mladima od 16 do 29 godina isplaćena je pomoć od po 100 evra“, rekao je Mali.

Ministar finansija je istakao da se država ne zadužuje kako bi isplatila ovu pomoć. „Ovo je za nas investicija. Isplaćujemo od novca koji imamo na računu. Udeo javnog duga je 52,3 odsto, daleko ispod nivoa Mastrihta“, naveo je Mali i najavio da će na sutrašnjoj sednici Vlade biti doneta preporuka lokalnim samoupravama da se i zaposlenima u predškolskim ustanovama isplati jednokratna pomoć, jer su u njihovoj nadležnosti.

Šesnaestog maja počeće i prijava za novih sto evra za mlade od 16 do 29 godina i trajaće do 30. maja. Oni koji se dosad nisu prijavili mogu sada, a koji već jesu ne moraju ponovo kako bi dobili novac, rekao je Mali dodajući da će novac biti isplaćen do 3. juna.