Danas je Veliki petak

Danas je Veliki petak, za vernike koji Uskrs obeležavaju prema Gregorijanskom kalendaru. Na ovaj dan u katoličkim crkvama nema mise, već službe muke Gospodnje. Ovaj dan prethodi Uskrsu, koji je uvek u nedelju i koji predstavlja najvažniji hrišćanski praznik kojim se izražava radost zbog konačne pobede sina Božijeg nad smrti i progonstvom.

Nakon Uskrsa dolazi i Vodeni ponedeljak koji predstavlja stari, ali i dalje zanimljiv običaj polivanja devojaka i žena. Čim uđe u crkvu, sveštenik se opruža pred oltarom, licem prema zemlji. U obredima sledi čitanje Muke po Jovanu, klanjanje svetom krstu, molitva vernika i pričešćivanje.

Uskrsu prethodi Veliki ili Časni post koji se zove i Korizma, i koja predstavlja deo liturgijske godine u kojem se hrišćani pokornički pripremaju za Uskrs. Korizma kod pripadnika katoličke veroispovesti počinje Čistom sredom ili Pepelnicom, a završava se pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak, kojom počinje Vazmeno trodnevlje. Odrasli pripadnici za krštenje, katekumeni imaju u korizmi završne pripreme za svoje krštenje u uskrsnoj noći, a pristupa se i sakramentu ispovedi, kako bi se pomireni s Bogom i ljudima radosnije proslavio Uskrs.

Korizma traje 7 nedelja i svaka ima svoje ime. Prva se nedelja posta zove Čista, druga je Pačista, treća Bezimena, četvrta Sredoposna, peta Gluha, šesta je Cvetna, a sedma je Velika ili Strasna, Nedelja muke Gospodnje. Prema tumačenjima, Veliki petak predstavlja najveći hrišćanski praznik, zato što se čovečanstvo Isusovom smrti, a ne njegovim uskrsnućem oslobodilo grehova. I danas se za ovaj praznik u narodu vezuju mnogi običaji koji naročito vesele decu. Farbaju se jaja različitim bojama, ali najviše crvenom bojom, poklanjaju se jaja i tuca se jajima. Tu je i tradicionalna

Uskršnja trpeza koja je po pravilu mrsna, i koja se sprema na Veliku subotu. Nakon Uskrsa dolazi i Vodeni ponedeljak koji predstavlja stari, ali i dalje zanimljiv običaj polivanja devojaka i žena. Zatim i Mladi Uskrs koji predstavlja spomen na Isusovo uskrsnuće i objašnjava značaj ovog praznika.