Crveni krst obeležio Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa

U prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta danas je obeležen Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa, posvećen očuvanju životne okoline i sprečavanju rizika od prirodnih katastrofa.

Dan borbe protiv prirodnih katastrofa, 13. oktobar, bio je prilika da se i na lokalnom niovu analiziraju aktivnosti Crvenog krsta koje su u okviru programa Priprema za delovanje i odgovor na nesreće realizovane tokom cele godine, u saradnji sa partnerima iz oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

„Na ovaj način pokušavamo da ukažemo na značaj ovog Dana i da utičemo na ljudsku svest, budući da svake godine beležimo sve veći broj žrtava prirodnih katastrofa. Namera nam je i da istaknemo da je šteta usled takvih katastrofa sve veća, kao i da ukažemo na to da nije priroda uvek jedini krivac za ove nesreće. Čovek svojom svešću i kulturnim ponašanjem može da utiče na smanjenje rizika od prirodnih katastrofa“ – napominje Siniša Trajković, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta.

Crveni krst Subotica je Zakonom o smanjenju rizika Republike Srbije prepoznat kao relevantna institucija i jasno su definisani njeno mesto i uloga, rekao je Trajković.

„Mi se trudimo da tokom godine kroz različite vežbe evakuacije, humanitarna dešavanja i simulacije odgovorimo zadatku u eventualnoj situaciji koja bi nas dovela do suočavanja sa prirodnim katastrofama. Sa nama su na tom zadatku i vojska, policija, vatrogasci, Gradska uprava, javna preduzeća,…“ – kaže on.

Svake godine se sprovodi obuka timova za delovanje u nesrećama, gde pored lokalnog tima postoji i pokrajinski tim, kao i nacionalni tim u kojem takođe učestvuju volonteri i profesionalci iz subotičkog Crvenog krsta.

„Tokom godine su izvedene vežbe simulacije u više subotičkih obrazovnih ustanova, u okviru takmičenja pružanja prve pomoći smo takođe radili simulacione vežbe evakuacije iz objekata, zatim, na stadionu je zajedno sa saobraćajnom policijom rađena akcija „Matura“, odnosno simulacija saobraćajne nesreće, i brojne druge aktivnosti“ – naveo je Siniša Trajković.

Trinaesti oktobar je 1989. godine na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija usvojen kao Međunarodni dan borbe protiv prirodnih katastrofa, a u Subotici se ovaj datum obeležava po sedmi put.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *