Održan 46. Trimbi – učestvovale sve generacije

Gradski savez „Sport za sve“ Grada Subotice je i ovog 1. maja održao po 46. put sportsko- rekreativnu manifestaciju “Trimbi“, koja podrazumeva vožnju biciklom, rolerima i  pešačenje od  Subotice do Palića, sa ciljem da se animiraju i motivišu građani svih uzrasnih kategorija na svakodnevnu fizičku aktivnost, čime se unapređuje zdravlje i kvalitet života pojedinca, ali i čitavog sistema.

Ovogodišnji „ Trimbi“  svrstan je u kalendar događaja Asocijacije sporta za sve Srbije, koji se organizuju u oviru Erazmus+ Sport projekta “Sport WithoutWaste”, čiji je cilj da prenese, prilagodi i proširi praksu o održavanju gradova i organizaciji događaja bez otpada, sa fokusom na sektor masovni sport, s toga  je 46. „Trimbi“ imao i ekološki aspekt i dao je na značaju razvijanja ekološke svesti građana i njihove promene odnosa u vezi sa tretiranjem otpada. Pokrovitelj je resor za sport i omladinu grada Subotice, glavni donator je bila kompanija Venera Bike iz Subotice, koja je obezbedila glavne nagrade – 3 bicikle, a manifestaciju su simboličnim nagradama pomogli i ZOO vrt, Sportski savez Subotice, Asocijacija sport za sve Srbije, JKP “Stadion”, Dečje pozorište, ugostiteljski objekti “Street Pizza”, Plaža bar i UTR Dudaš.

Učestvovalo je 248 rekreativaca i svaki učesnik je na startu  prilikom preuzimanja besplatnog učesničkog kartona trebao u ekološku kutiju da ubaci  određenu količinu ranije sakupljenih plastičnih čepova. Start je bio postavljen u Subotici ispred zgrade “Jadran”, sa kojeg su učesnici ogli da krenu od 8 do 11 časova. Vozilo se biciklističkom stazom Subotica –Palić, a cilj je bio postavljen na Paliću ispred sportskih terena i do njega je bilo potrebno doći do 12 časova, pošto se u 12:30 održalo  izvlačenje nagrada. Svi učesnici, bez obzira na redosled dolaska na cilj, ali sa obaveznim overenim učesničkim kartonom na startu i cilju, učestvovali su u izvlačenju 3 glavne i 30 utešnih nagrada. Na Paliću je bila postavaljena druga ekološka kutija, u koju su učesnici ubacivali sakupljeni plastični otpad tokom vožnje i u bližoj okolini ciljnog punkta.

Na terenu  za mali fudbal  SRC Palić održan je „Ekološki poligon spretnosti biciklom“ za sve koji su stigli na cilj do 10 časova, a želeli su da učestvuju i takmiče se u poligonu. Intresovanje za učešćem na poligonu je bilo većinom od strane dece i omladine,  a učestvovalo ih je  ukupno 21. Najbrži  je bio Nikola Ruski, rođen 2001. godine, koji je poligon savladao za 1 min, 10 sekundi i 62 stotinke i nagrađen je  simboličnim  nagradama – jednim frizbijem  Asocijacije sporta za sve Srbije i sa dve dnevne ulaznice za bazen SRC “Prozivka”.

Tracionalno simboličnim nagradama nagrađeni su najstariji i najmlađi aktivni učesnici, a majicu Asocijacije sporta za sve Srbije i tri  ulaznice za Dečje pozorište dobila je najmlađa  Alis Antal, rođena 05.04.2018. godine, dok je majicom Gradskog saveza “Sport za sve Subotice” nagrađen najstariji učesnik Dobrivoje Stojić rođen 14.10.1940. godine, koji je i na prošlogodišnjem 45. Trimbiju bio najstariji. Srećni dobitnici glavnih nagrada, tri bicikla su Marko Tupec, Filip Poljaković i Nevena Džamić.