Od ove sezone pokrenuta Kadetska liga

Nekoliko godina unazad ŽFK Spartak je inicirao, a potom i zahtevao da krovna fudbalska organizacija ubrza i potpomogne formiranje kadetske lige. Nužan potez za podizanje kvaliteta u domaćem prvenstvu i za buduće uspehe reprezentacije.

Praksa je pokazala da značajan broj devojčica ostavlja fudbal i prekida sa aktivnim treninzima nakon što izgube pravo nastupa u Razvojnoj ligi, a još uvek nisu u dovoljnoj meri stasale i osposobljene za nastupe u višim takmičarskim rangovima. Najprostije rečeno cilj je bio da se devojčice zadrže u fudbalu i da ostanu takmičarski aktivne. Od tekuće sezone (2022/23), stekle su se organizacioni i finansijski uslovi da Fudbalski savez Srbije prihvati zahtev i pokrene Kadetsku liga kao zvanično takmičenje na nacionalnom nivou.

U ovom takmičenju osim kadetkinja pravo nastupa imaju i druge uzrasne kategorije, posebno one koje su prerasle uzrast u Razvojnoj ligi, kao i devojčice omladinskog uzrasta sa manjom minutažom. Zaključak: Bolje je da igraju nego da sede na klupi.

ZA GOLUBICE 19 NACIONALNIH DRESOVA

U prethodnoj sezoni, a da se ne zaboravi, veliki broj Spartakovih devojčica pozivan je u reprezentaciju. Ukupno 19 Golubica je nastupalo za različite selekcije i u različitim starosnim kategorijama. Evo njihovih imena:

U-15: Anđela Topolski i Maša Ninković (2007. godište).

U-17: Monja Jošić, Milica Gaković, Milica Šarić, Elena Cvetković i Olivera Arsenin (2005. godište), zatim Anđela Marković, Nađa Uvalin, Aleksandra Gajić, Lara Backović, Milica Maljković i Anđela Radonjić (2006. godište).

U-19: Georgina Pataki, Kristina Nađ, Marija Rajić i Jefimija Škandro (2004. godište), zatim Anastasija Ćirić i Staša Đokić (2003. godište).

U regionaloj selekciji FS Vojvodine učestvovalo je ukupno 11 devojčica u sledećim kategorijama:

U-13 (mlađe od 13 godina): Milica Šarčanski, Iva Marković i Iva Miladinović. Sve tri su 2009. godište.

U-15 (mlađe od 15 godina): Anđela Topolski, Maša Ninković i Ksenija Mandić (2007. godište), zatim Maša Antelj, Milica Bosnić, Elena Simendić, Miona Stanić i Ana Marjanović (2008. godište).