Subotička secesija među najlepšim u Evropi

U naš grad stigla je vest da se on sada nalazi na šestom mestu od 10 najboljih „Art nuvo“ (nova umetnost) destinacija u Evropi, po preporuci briselskog sajta najboljih evropskih destinacija (Europe Best Destinations).

Subotica ima oko stotinu objekata izgrađenih u stilu secesije, koja je na prostor ovog grada dospela preko Budimpešte. Kažu stručnjaci, da postoje dva stilska pravca, pa se tako jedna struja ugledala na evropske tokove kao što su Minhen, Pariz i Beč, dok je druga privrženija, nacionalna, i koju zovu mađarska varijanta secesije. Jedinstven stil u srcu varoši karakteriše Sinagoga, duga najveća u Evropi, Gradska kuća, „Rajh palata“, iliti Savremena galerija, Narodno pozorište, potom vila Konen, Palićki vodotoranj, Ženski štrand, i mnogo drugih objekata koji su svedoci razvoja secesije, čiji sinonim je umetnički stil Art nuvo, a koji je inspirisan prirodom, lišćem, cvećem i ljudima.

Secesija je prvi turistički proizvod, ukoliko pričamo o našoj destinaciji. Turistička organizacija i lokalna samouprava je uvrstila i naš grad u evropsku rutu kada govorimo o „art nuvo-u“, te možemo reći da nismo iznenađeni s ovim priznanjem. Proteklih godina smo vredno radili na popularizaciji subotičke secesije i kroz dva IPA projekta, koja smo realizovali u saradnji sa Segedinom i Osijekom. Sve građevine u našem gradu, koje pripadaju tom stilu, izgrađene su u prošlom veku, u roku od dvadesetak godina. Njih je zaista mnogo na teritoriji Subotice i Palića. Većina njih su ranije bili domovi nekih od naših poznatih Subotičana, koji su kasnije pretvoreni u palate koje se danas nalaze na turističkoj ruti. Svi turisti i posetioci koji žele maljo bolje i detaljnije da upoznaju ove građevine, mogu da se pridruže besplatnoj turističkoj turi koju TO organizuje svake srede i subote, gde će im naši vodiči predstaviti ove objekte, kroz zanimljive priče, kaže Aleksandar Medaković, direktor TO grada Subotice.

Medaković kaže i da je u prošloj godini, turistički promet u Subotici, bio na rekordnom nivou. Subotica i Palić su kao destinacije imali preko 200.000 dolazaka na destinaciju i ostvareno je preko 500.000 noćenja. Ovo je jedno od retkih mesta u Srbiji gde su se turisti definitivno vratili, nakon zatišja u pogubnim godinama za turizam, koje su po svemu sudeći sada za nama. U gradu je u 2022. ostvareno preko 60 odsto noćenja stranih turista, dok je na Paliću ta brojka dostigla 45 procenata, a prosečano vreme zadržavanja na obe lokacije je oko tri dana.  Ovaj, naš, srednjovekovni grad iz Panonske nizije, je u svojoj istoriji čak 200 puta menjao ime. Njegov današnji naziv, „Subotica“, može se pročitati i na šestom mestu spiska destinacija po atraktivnosti u našoj zemlji, gde vidimo odnedavno stoji i na pojedinim evropskim rang listama.