DruštvoAktuelno

Za Dan grada Zorica Brunclik, orkestar “100 violina” i nastup violiniste Stefana Milenkovića

Dan grada 01. septembar, ove godine biće obeležen brojnim muzičkim, kulturnim i sportskim manifestacijama, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj je predstavljen program proslave.

Ono što tradicionalno prethodi centralnoj proslavi je peti po redu Subotički polumaraton, koji startuje u nedelju, 28. avgusta sa početkom u 08 časova. Prema rečima organizatora, očekuje se 1.400 trkača na ulicama našeg grada, što je najveći broj prijavljenih učesnika do sada. Priliku da trče prvi će imati naši najmlađi sugrađani, a od 10 časova počeće trka za odrasle. Za vreme trajanja polumaratona, od 09 do 14 časova biće zatvorene ulice koje su na trkačkoj ruti, a izmeniće se i trase saobraćanja gradskih autobusa.

 Dan uoči Subotičkog polumaratona, u subotu, 27. avgusta u centru grada biće otvoren Trkački sajam, a u saradnji sa Gradskim muzejom biće postavljena izložba fotografija i biografija najznačajnijih subotičkih sportista. Ove godine novina je da će ispred zgrade Narodnog pozorišta biti održana promocija bezbednosti saobraćaja. Svečanoj sednici Skupštine grada koja će se održati 01. septembra u 09 časova prethodiće nastup Duvačkog orkestra i tradicionalno podizanje zastave, dok će trodnevni muzičko – zabavni program biti realizovan na centralnom gradskom Trgu, a ukoliko vremenske prilike ne budu išle na ruku, isti će se održati u Hali sportova.

U četvrtak, 01. septembra sa početkom u 21 čas, za sve ljubitelje dobre narodne muzike nastupiće folk pevačica Zorica Brunclik, koja kako ističu organizatori, gde god da se pojavi garantuje dobru atmosferu. Očekuje se prisustvo velikog broja naših sugrađana, kojima se apeluje da na koncert ne donose alkoholna pića i staklenu ambalažu. U petak, 02. septembra od 21 sat, svojim atraktivnim program predstaviće se orkestar “Sto violina”, a Subotičani će biti u prilici da uživaju u izvedbama budimpeštanskog ciganskog simfonijskog orkestra.

 “I ove kao i prethodnih godina potrudili smo se da u nekoliko dana ponudimo raznovrstan program koji će i Subotičanima, ali i našim gostima koji će posetiti naš grad pružiti priliku da uživaju u ovoj manifestaciji. Potrudili smo se da zadovoljimo svačije muzičke ukuse i da to bude za svakoga po nešto”, istakla je Jasmina Stevanović, član Radne grupe za organizaciju proslave Dana grada.

Dan kasnije, 03. septembra na Trgu će nastupiti Subotički simfonijski orkestar koji će održati tradicionalni koncert, na kojem će kao solista nastupiti naš svetski poznat i proslavljeni violinista Stefan Milenković, a sve to pod dirigentskom palicom Mikice Jeftića.

“Stefan Milenković je svirao sa najpoznatijim simfonijskim orkestrima na svetu i nama je zaista drago i velika čast što ćemo svirati sa njim. Na programu će se naći biseri klasične muzike Paganinija, Čajkovskog, dakle očekuje nas široka lepeza dobre i kvalitetne muzike, tako da očekujemo naše sugrađane. Ono što je novina je i novi koncert majstor subotičkog Simfonijskog orkestra, a to je Viktorija Kurina koja se vratila iz Austrije. Ovo je naš drugi koncert ove godine, tako da nas do kraja očekuje još lepih koncerata”, kaže Miloš Nikolić, direktor Subotičkog simfonijskog orkestra.

Bogat program pripremile su i brojne ustanove kulture našeg grada u vidu izložbi, promocija knjiga, predstava, projekcija filmova i drugih dešavanja. Ovogodišnju proslavu pratiće i Gradski vašar hrane, rukotvorina i proizvoda od starih zanata, koji će biti postavljen od 31. avgusta do 04. septembra, a posetiocima će svoju ponudu predstaviti preko 40 izlagača iz regiona i drugih delova naše zemlje u periodu od 10 do 23 časa.

“Svi koji su zainteresovani, Turistička organizacija u saradnji sa našim lokalnim licenciranim vodičima organizovaće besplatne pešačke ture u terminu od 13 do 15 časova 01., 02. i 03. septembra. Takođe, Turistički informativni centar radiće produženo tokom proslave Dana grada, od 08 do 20 časova”, izjavio je Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice.

Za kompletnu organizaciju proslave Dana grada, iz budžeta je izdvojeno nešto više od 6 miliona i 400 hiljada dinara.