Poljoprivrednici prekinuli blokade

Poljoprivrednici su nakon objave da je prihvaćena ponuda Vlade udruženjima poljoprivrednika, uklonili mehanizaciju i traktore sa puteva koje su blokirali širom Srbije, javili su dopisnici RTS.

Ranije danas predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koja su danima protestovala u više gradova, razgovarali su u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim.

Tražili smo premiju od 20 dinara, oni su rekli da čvrsto da stoje iza toga da će biti 19 dinara. Tražili smo da povećanje za mlečna goveda bude 40.000, to je ispunjeno, rekao je Predrag Veljković, iz udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja dodajući da je postignuto i da im se naknada za odvodnjavanje smanji za 50 procenata.

Što se tiče plavog dizela, to je obećanje, znači ništa nemamo napismeno, da će početi plavi dizel da se primenjuje od 1. januara 2024. godine, navodi Veljković.

Ukazao je da su iz Vlade dobili ponudu koja je prihvaćena da subvencije po hektaru umesto sadašnjih 9.000 budu dodatnih 9.000 dinara.