Otvoren 19. „Biofest”

Međunarodni festival organiskih proizvoda „Biofest”, 19. po redu, počeo je danas sa ciljem promocije organske ili ekološke poljoprivrede u Srbiji. Ovogodišnji Festival ugostiće delatnike u bioproizvodnji kako iz Srbije, tako i iz Republike Srpske i Hrvatske.

Titulu bio proizvođača ove godine je poneo Vlada Vozar iz Kisača, čije gazdinstvo i organska proizvodnja se razvija na 14 hektara, dok je priznanje za bioproizvod godine pripalo vinariji „Petra“ sa Palića.

„Od ideje, preko perioda konverzije i do dobija sertifikata, prošlo je nekoliko godina. Konačno, sertifikat o organskoj proizvodnji smo dobili pre dve godine. Sva vina su nam organska, ne pravimo razliku. Kad smo krenuli u tu proizvodnju odlučili smo da sve ide kao organsko vino. Organska vina su retka, pogotovo kod nas, u svetu i nije toliko, ali kod nas se ide ka putu da što više vinarija budu organske, ima ih nekoliko u Srbiji. Zahtevnoje, puno rada i truda je potrebno, ali za dobrobit svih nas se trudimo da napravimo dobro i zdravije vino” – kazao je Siniša Radić, glavni vinogradar i podrumar „Vinarije Petra“.

Tokom dvodnevne manifestacije, koju organizuju Udruženje Teras“ i Otvoreni univerzitet, biće predstavljeni organski proizvodi, promovisana literatura, održane panel diskusije na razne teme.

„Cilj je da se na jednom mestu okupe distributeri, proizvođači i svi oni koji su deo organske priče i da kroz razgovor dođemo do ideje kako da se unapredi razvoj ovog vida proizvodnje u regionu. Posebno sa aspekta implementacije zelene agende i svih zelenih dokumenata koji su utvđeni u Evropskoj uniji, saznaćemo kako je to u Hrvatskoj i Evropi, kojoj i mi težimo. Jedna uredba je u Hrvatskoj stupila na snagu, a od 1.januara će i kod nas, videćemo kakvo je iskustvo u primeni te uredbe kog njih“ – kazala je Snježana Mitrović, rukovodilac organizacionog tima „Biofesta“.

 

 

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *