Otvoren 18. BIOFEST 2022

U Subotici je danas otvoren 18. BIOFEST, koje udruženje TERRA´S svake godine organizuje u saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica, u cilju promocije razvoja organske proizvodnje u Srbiji i regionu i značaja ove privredne grane sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi. Ova tradicionalna manifestacija ima za cilj da obezbedi razmenu iskustava i znanja i uspostavljanje saradnje između organskih proizvođača u regionu, što dovodi do bržeg plasmana organskih proizvoda, ali i do poboljšanja uslova proizvodnje. Na ovogodišnjem BIOFESTU učestvuju izlagači iz Republike Srpske, Hrvatske i Srbije.

Mladen Petreš, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, istakao je da je BIOFEST jedna od najznačajnijih i najdugoročnijih manifestacija. Ocenio je da je poljoprivredna proizvodnja u organiskom sistemu jedna od najznačajnijih načina proizvodnje, koja će u budućnosti postati sve popularnija u domaćinstvu, jer se na taj način proizvodi zdravstveno bezbedna i ispravna hrana i vodi računa o očuvanju životne sredine. “To je neki imperativ za budućnost za održivu poljoprivredu. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaje tendencije i stalno je u kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima. Ove godine smo prilagodili naše mere prema njihovim potrebama, tako da smo podigli nivo povratnih sredstava koje oni mogu da dobiju na konkursima kod Pokrajinskog sekretarijata, što za nabavku opreme i mehanizacije, ali i na polju sertifikacije. U ovom trenutku u Republici Srbiji se organska poljoprivreda sprovodi na 21 hiljadu hektara, sa oko 6 hiljada sertifikovanih proizvođača, dok je na teritoriji Vojvodine pod organskom privredom oko 8 hiljada hektara”, napomenuo je Petreš.

“Drago nam je što smo punoletni, uspeli smo da održimo kontinuitet ovakve jedne manifestacije koja je jedinstvena u Srbiji, a po ideji jednog od najvećkih svetskih sajmova u Nirnbergu. Zadovoljstvo je što imamo sadržajnost za sve i za naše organske proizvođače koji imaju priliku da predstave organske proizvode. Ove godine u fokusu je upravo digitalizacija u organskoj poljoprivredi, značajno je da buduće generacije organskih proizvođača budu digitalno pismene u cilju digitalizacije i socijalnih mreža, to nam je bitno da ih uvodimo u taj svet, ali ostaje ono da upoznamo naše sugrađane i sve potrošače kako da prepoznaju organski proizvod koji mora da ima svoj sertifikat ili prepoznatljivi znak, bilo da je domaći ili iz uvoza”, naglasila je Snježana Mitrović, projekt menadžerka udruženja TERRA´S.

Nagrada za organski bioproizvod godine dobio je proizvod za naše najmlađe “Nutrino organic”, koji je lansiran na tržište pre godinu dana. “Pre nego što smo proizvod pustili na tržište, pitali smo roditelje šta je njima bitno, koja je idealna hrana za njihove bebe, a odgovor koji smo dobili da je to hrana bez aditiva i konzervanasa, da je to hrana koja je proizvedena u Srbiji i da je to organska hrana. Nama je bitno šta naši roditelji misle i želeći da zajedno podržimo zdravije detinjstvo, lansirali smo organske proizvode. Krenuli smo sa šest, a do kraja godine ćemo lansirati još četiri nova proizvoda. Inače “Nutrino organic” je deo “Nutrino” brenda, koji je u 2022. godini najbrže rastući brend u kategoriji hrane za bebe na tržištu Srbije”, istakla je Jelena Ilić, brend menadžer.

Nagrada za bioproizvođača godine otišla je u ruke Sanje Kuzmanović iz Čeneja, na čijem poljoprivrednom gazdinstvu se organski proizvodi proizvode od 2015. godine. Kako kaže, počeli su sa 0,8 hektara obradive površine, a danas imaju 3,5 hektara i poseduju 3.200 kvadrata pod plastenicima. Pretežno je zastupljeno povrtarstvo, a od ove godine počeli su sa ratarstvom i uzgajanjem voća. “Kao i svaki posao i organska proizvodnja ima svoje izazove, nekada je lakše, nekad teže, ali mi smo zadovoljni onim što radimo. Imamo svoje pristojne plate i nemamo nikoga nad glavom što je najvažnije u današnje vreme, tako da baviti se organskom proizvodnjom zaista jeste prioritet i privilegija”, rekla je Sanja Kuzmanović.

Organska proizvodnja je zastupljena sve više i taj rast više nije tema jer je očigledan, a ono što je bitno da ljudi shvate je porast kod komercijalnih proizvođača ozbiljnijih kultura koje se intenzivno gaje, rekao je Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije. “Počinje da se javlja ta svest da organska kontrolisana proizvodnja postaje na tržištu dominantan zahtev, naročito na evropskom tržištu koje je sve više i više naša orijentacija, naročito u voćarstvu, tako da naše kompanije moraju da shvate i shvataju da čitav lanac vrednosti mora da bude strogo kontrolisan i to prevazilazi domene organske proizvodnje, ali je ona nekako zvezda vodilja u čitavoj priči i ono što se dešava na ovim sajmovima koji su sve češći i tiču se organske proizvodnje, je da se širi ta svest, da se razume da više nema motivacije da li mi želimo da zaštitimo našu planetu za budućnost ili ne, nego da je to zahtev tržišta”. Dodaje da tržište za organsku proizvodnju postoji, ali naglašava da cena jeste dominantan problem u našoj zemlji koji sprečava razvoj i svest ljudi. “Kada je reč o tome šta se dešava na tržištu naročito u kriznim vremenima, uvek imate potrebu za hranom koja raste i neminovno je da je u organskoj proizvodnji ona očigledna, ali onog momenta kada se povećavaju kapaciteti i kada se standardi približavaju između organskih proizvoda, tog momenta dolazi i do korekcije cene”, rekao je Jovanović.

Svi zainteresovani građani još sutra mogu da posete izložbu organskih proizvoda od 10 do 18 časova, a od 10 do 14 časova u sali 212 Otvorenog univerziteta biće održana radionica „Kako pristupiti dostupnim izvorima finansiranja – praktičan rad izrade biznis plana“, koja je namenjena predstavnicima malih i srednjih preduzeća, ali i poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima. Od 10 do 11 časova učenici Hemijske škole će u holu Otvorenog univerziteta služiti Organik užinu, a od 11 do 12:30 u bioskopu Eurocinema održaće se projekcija ekološkog dokumentarnog filma.