Formiran Strateški savet za saradnju Srbije i Mađarske

Predsednica Mađarske Katalin Novak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpisali su na Paliću zajedničku političku izjavu o osnivanju Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske. Nakon prve sednice Saveta za startešku saradnju, kojoj su prisustvovali i mađarski premijer Viktor Orban, premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi vlada dveju zemalja, potpisano je 12 bilateralnih dokumenata o saradnji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su danas strateško partnerstvo, razumevanje, međusobno uvažavanje, bliskost i prijateljstvo Srbije i Mađarske ponovo potvrđeni i konkretizovani novim sporazumima i projektima, na dobrobit svih naših građana. „Dogovaramo velike i važne projekte koji će dati dugoročan doprinos rastu i razvoju Srbije i Mađarske, ali i obezbediti sigurnost za naše građane u vremenima koja dolaze. Time otvaramo još jedno poglavlje u saradnji i ispisujemo novu istorijsku stranicu u odnosima dve zemlje“, naveo je predsednik Vučić, dodajući da su odnosi sa Mađarskom na istorijskom maksimumu, a posebno je zahvalio mađarskim prijateljima na pomoći u oblasti energetike.

On je zahvalio i na tome što su mađarski predstavnici u evropskim telima uvek uz Srbiju.  „Šta god da se dešava, znam da će Mađari biti uz nas i pokazati poštovanje prema srpskim prijateljima, a mi ćemo biti lojalni, iskreni prijatelji“, rekao je predsednik. On je istakao da su i ekonomski odnosi dveju zemalja na maksimalnom nivou i naveo da je trgovinska razmena 3,65 milijardi evra, gotovo pet puta više nego pre 10 godina i da je Mađarska peti trgovinski partner Srbije u svetu, a treći iz EU. Predsednik Vučić je rekao i da su potpisani prvi sporazumi iz oblasti odbrane i bezbednosti. „Mađarska je članica NATO-o, a Srbija nije, Mađarska je članica EU, a Srbija nije još, ali smo došli do takvog nivoa odnosa da u jednoj tako važnoj i teškoj stvari za saradnju možemo da budemo najbliži i da najbliže sarađujemo“, kazao je predsednik. Naveo je i da je formirano 10 radnih grupa zaduženih za saradnju u raličitim oblastima, među kojima i one koje se odnose na  izgradnju  naftovoda između Novog Sada i Mađarske, trgovinu gasom, kao i jedinstvenu naplatu putarina.  Govorili smo o važnim projektima od životnog značaja za Srbiju, a verujem i Mađarsku – od saradnje u oblasti energetike, brze pruge do Budimpešte i izgradnje najnovijeg terminala i logističkog centra, do brojnih drugih projekata koji će olakšati život ljudima u obema zemljama. Sve je ovo važno, a za nas je od najvećeg značaja međusobno poverenje koje imamo. Mi od Mađarske imamo i podršku na našem evropskom putu i ja sam na tome beskrajno zahvalan našim mađarskim prijateljima“, istakao je predsednik Vučić.

Predsednica Mađarske Katalin Novak istakla je da je ovo zlatno doba odnosa Srbije i Mađarske i da će dve zemlje nastaviti da rade na tome. „Želimo da nastavimo mađarsko-srpsku saradnju. Radi se o dva naroda koja su suverena i koji poštuju jedni druge. Postoji volja i postoje konkretni planovi da u budućnosti imamo konkretne rezultate. Formirano je više radnih grupa, od kojih očekujemo da postignu rezultate“, kazala je predsednica Novak. Ona je ponovila da je Srbiji mesto u EU i da na tom putu može da računa na podršku Mađarske. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da se marljivo radilo kako bi se došlo do ovakvih odnosa Srbije i Mađarske, koji su vrhunac dostigli na sednici Strateškog saveta za saradnju. „Mi nemamo strateški savet ni sa jednom drugom zemljom, toliko su danas bliski naši odnosi i na tome će Vlada Srbije predano i marljivo raditi, da dalje unapređujemo saradnju u svim oblastima“, istakla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban naveo je da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana, te da je jačanje Srbije dobro i za Mađarsku. Ovim smo spojili važne stvari. Srbija nije članica NATO i EU, Mađarska jeste. Razlike koje imamo na otežavaju našu saradnju, već joj dodaju vrednost. Kada spojimo dve zemlje u strateškoj saradnji, imaćemo ogromnu energiju koju možemo da uložimo u interes i unapređenje položaja naših naroda“, poručio je predsednik Vlade Mađarske.