OŠ “10. Oktobar” nagrađena u okviru programa “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”

Osnovna škola “10. Oktobar”, jedna je od 46 vaspitno – obrazovnih ustanova koja je u školskoj 2021/2022. godini nagrađena u okviru programa “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, koji Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine sprovodi već 13 godina, u cilju podizanja svesti i lične odgovornosti za brigu o životnoj sredini. Ove godine je u realizaciji programa učestvovalo 86 vaspitno-obrazovnih ustanova, od kojih su najuspešnije i nagrađene.

Kako ističu u školi, veliki napori se ulažu u podizanju ekološke svesti kod učenika, u vidu organizovanja kreativnih radionica, radnih i humanitarnih akcija i uključivanja u projekte koji su ekološkog karaktera, a sve u cilju da učenici zavole i čuvaju svoju okolinu. “Čuvanjem prirode, čuvamo sami sebe i našim odgovornim ponašanjem stvaramo sebi lepši, bolji i kvalitetniji život. Ulaganje u ekološku svest najmlađih naša je zajednička obaveza, kažu u OŠ “10. Oktobar”.

Nagrade su jednodnevni izlet u zaštićenim područjima u Vojvodini (NP „Fruška gora“ i SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“), obilazak Sremskih Karlovaca, vožnja turističkim brodom katamaranom po Dunavu i seminar za nastavnike koji realizuje Pokret gorana Vojvodine sredstvima pokrajinskih sekretarijata koji su partneri na programu.